Istovremeno prvi | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Istovremeno prvi

Na upravo završenom festivalu suvremenog plesa Gibanica, Matiji Ferlinu dodijeljena je nagrada za najboljeg koreografa za predstavu Istovremeno drugi.

  • A
  • +
  • -

Dodjela strukovnih nagrada Ksenija Hribar održana je u okviru festivala Gibanica, slovenske platforme za suvremeni ples, bijenalnog pregleda najboljih slovenskih produkcija. Festival je održan od 21. do 23. veljače na nekoliko ljubljanskih lokacija, a programom je predstavljeno osam izvedbi, među kojima i predstava Istovremeno drugi Matije Ferlina. Po završetku programa, u ime Društva za suvremeni ples Slovenije dodijeljene su strukovne Nagrade, imenovane po plesačici i pedagoginji Kseniji Hribar, za iznimna dostignuća na polju suvremenog plesa u trinaest kategorija.

U kategoriji za najboljeg muškog koreografa nagradu je primio Matija Ferlin, a nagrada je ovako obrazložena: ''Matija Ferlin svakom svojom predstavom unosi novo i iznenađujuće u naš prostor. Iako je njegov istraživački rad ponajprije usmjeren na istraživanje raznih sustava pokreta, on ne koreografira samo pokret, već i ideju, prostor i emotivni učinak. Njegove predstave odlikuje emotivna i ekspresivna punoća te slojevitost izraza koja je potkrijepljena vrhunskom tehničkom vještinom i osjećajem za strukturu i ritam. Matija Ferlin koreografskim pristupom jasnih stavova postavlja relevantna pitanja za područje cjelokupne scenske umjetnosti u širokom rasponu vremena i povijesti''. Ferlinovu suradniku Luki Prinčiču dodijeljena je nagrada za najbolje oblikovanje zvuka. Prinčič, između ostalog, potpisuje glazbu za predstavu Sad Sam Lucky Matije Ferlina.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.02.2013

VEZANE VIJESTI

Gibanica

Bijenalni festival suvremenog plesa održava se u Ljubljani od 2003. godine.

Istovremeno drugi

Matija Ferlin predstavlja novi eksperimentalni projekt.