Istraživanje o knjižnoj sceni | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Istraživanje o knjižnoj sceni

U cilju poboljšanja djelatosti vezne uz knjigu, Ministarstvo kulture je pokrenulo istraživanje među korisnicima njihove potpore.

  • A
  • +
  • -

Kako prenosi HINA, Ministarstvo kulture, motivirano nezadovoljavajućim stanjem na području knjiga u Hrvatskoj, pokrenut će istraživanje među autorima, nakladnicima i knjižnicama koji su korisnicima njihove potpore. Cilj ovog istraživanja, koje je u 9. ožujka najavljeno na konferenciji za novinare, je poboljšati djelatnosti ministarstva vezanih uz knjigu i knjižnice.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić tom je prilikom istaknula kako je poticaj za istraživanje došao i od rezultata nedavnog istraživanja inicijative Knjižni blok, koje je pokazalo da Hrvati čitaju ispod svjetskog prosjeka te da njih više od 50 posto kao glavni razlog zbog kojega nisu kupili ni jednu knjigu navodi da im knjige ne trebaju, niti ih zanimaju.

Istraživanje bi kroz 163 pitanja trebalo utvrditi kako se percipira uloga Ministarstva kulture u krugovima vezanima uz knjigu, saznati što predstavnici struke misle kako bi Ministarstvo trebalo raditi, te utvrditi smjer budućih promjena u njegovu radu. Kako je najavljeno,  upitnik će obuhvatiti 1567 ispitanika, od kojih je 900 pisaca, 363 nakladnika i 204 knjižnice.

Među ostalim, ispitanici će u anketi moći izraziti svoje zadovoljstvo ili ocjenu funkcioniranja određenih udruga i institucija s tog područja, položaja časopisa, književih manifestacija i nagrada, statusa autora, poticanja knjižara te stanjem u knjižnicama.

Kako najavljuju iz resornog ministarstva, istraživanje bi trebalo biti potpuno besplatno jer su stručni suradnici sa sveučilišta u Osijeku i Zadru donirali svoj rad u pripremi ankete, djelatnici Ministarstva radit će u okviru redovitog posla, anketu će usmenim putem provoditi studenti izdavaštva i knjižničarstva, što će im se bodovati kao volonterski rad u struci. Osim tiskanja materijala istraživanje neće koštati ništa, kazala je ministrica Zlatar, ustvrdivši da anketa znači i početak otvaranja komunikacije Ministarstva kulture s obrazovnim institucijama.

Izvor: Ministarstvo kulture
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.03.2012