Istražiti (ne)poznatu tehnologiju | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Istražiti (ne)poznatu tehnologiju

Izložba Kritički inžinjering predstavlja tri rada skupine The Critical Engineering Working Group koju čine Julian Oliver, Danja Vasiliev, Bengt Sjölén i Gordan Savičić.

07.03.2019 - 22.03.2019 , Rijeka - Filodrammatica

FOTO: Guillaume Querard

  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 7. ožujka u 20 sati, udruga Drugo more u Galeriji Filodrammatica otvara izložbu Kritički inženjering, koja predstavlja tri rada svjetski priznatih suvremenih umjetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića, okupljenih u skupinu The Critical Engineering Working Group.

Riječ je o radovima Vending Private Network koji u karakterističnoj formi aparata za kondome korisnicima nudi zaštitu na internetu putem VPN tehnologije, Packetbridge koji nastoji zbuniti uređaje ovisne o infrastrukturi bežične internetske mreže, i Unintended Emissions koji prikazuje radijske signale koje nenamjerno i nevidljivo emitiraju naši prijenosni bežični uređaji.

Kao što je između ostalom istaknuto u Manifestu Kritičkog inženjeringa, "Inženjer Kritičnosti smatra svojim izazovom, ali i prijetnjom, svaku tehnologiju o kojoj ovisimo. Što je veća ovisnost o tehnologiji, veća je i potreba za istraživanjem i razotkrivanjem načina na koji ona funkcionira".

Stoga se posjetitelji izložbe kroz izložene umjetničke radove na zanimljive načine mogu upoznati s često nejasnom pozadinom računalnih i mrežnih tehnologija koje svakodnevno koristimo, ili bismo trebali koristiti.

Izložba u Rijeku stiže u okviru velikog međunarodnog projekta State Machines, a pogledati se može do 22. ožujka

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 06.03.2019