Istraživanja filmskih praksi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Istraživanja filmskih praksi

U sklopu 25FPS-a, u organizaciji Klubvizije SC, održat će se prvi međunarodni sastanak filmskih laboratorija na ovim prostorima.

  • A
  • +
  • -

Filmlabs Meeting Zagreb 2011 održavat će se od 21. do 24. rujna, u sklopu 25FPS, a u organizaciji Klubvizije SC, odnosno Kulture promjene zagrebačkog Studentskog centra. U programu će sudjelovati preko 20 filmskih laboratorija i 60-ak filmskih stručnjaka iz Norveške, Kanade, Koreje, Njemačke, Francuske, Srbije, Italije, Portugala, Grčke, Austrije, Australije, Kolumbije, Finske, Engleske, Nizozemske, Belgije i Hrvatske, a održavat će se u MM centru i Kinu SC.

Program je baziran na istraživanju filmske prakse kao i razmjeni znanja među sudionicima sastanka, a činit će ga okrugli stolovi, filmske projekcije i performansi. Ovaj sastanak jedan je od najvećih do sada održanih, a prethodili su mu 1997. godine u Ženevi, 2000. u Grenobleu, 2005. u Briselu te 2008. u Roterdamu.

Voditelj Klubvizije Kulture promjene SC-a i organizator događanja Josip Šćurec ističe kako znanstveni pristup jasno prikazuje da današnji digitalni video zapis još uvijek ne dostiže finoću filmske vrpce, koja ima dugu povijest i tradiciju i bilo bi je  šteta samo tako pustiti u zaborav. " Laboratoriji iz cijelog svijeta svjesni su ugroženosti filmske vrpce i odlučili su se u potpunosti posvetiti radu na filmu. Svakog dana se u jednom od svjetskih laboratorija otkrivaju nove tehnike, novi izumi. Prikupljana znanja i otkrića razmjenjuju se na razne načine, ali najvažniji su upravo filmski sastanci koji omogućavaju direktni kontakt i intenzivnu razmjenu znanja. Na taj način profitira kinematografija u cijelom svijetu. Vjerujemo da će ovaj sastanak potaknuti mnoge zemlje koje još nemaju svoj filmski laboratorij za kreativni istraživački rad na filmu, da ga osnuju, dok će već postojeća mjesta obogatiti svoje iskustvo i dobiti jaku motivaciju za daljnju borbu u ovim vremenima." naglašava Šćurec .

Projekt su podržali Goethe-Institut Hrvatska, Grad Zagreb, Austrijski Kulturni Forum, Ambasada Australije u Zagrebu, Ambasada Južne Koreje u Zagrebu, Francuski institut u Zagrebu, Ambasada Nizozemske u Zagrebu, Media desk Hrvatska, Royal Norwegian Embassy, 25FPS-Internacionalni Festival Eksperimentalnog Filma i Videa.

Izvor: Kultura promjene SC-a

 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 08.09.2011