Istraživanje grada, dijeljenje znanja | kulturpunkt

Najave Program

<

Istraživanje grada, dijeljenje znanja

Centar za kulturu Trešnjevka i ove se godine uključuje u globalni pokret pod nazivom Jane's Walk koji se dijeljem svijeta provodi u svibnju.

06.05.2017 - 28.05.2017 , Zagreb - Više lokacija

Koordinator zagrebačkih šetnji koje se organiziraju treću godinu uzastopce je Mapiranje Trešnjevke, u sklopu kojege se već niz godina potiče lokalno stanovništvo na istraživanje zagrebačkih kvartova kroz organizirane istraživačke ture i web stranicu na koje se stavljaju sve dostupne otkrivene informacije. 

Jane's Walk šetnje organizirane su šetnje s vodstvom za građane pojedinih kvartova, a koje su besplatne. Ove godine se za učešće u tom svjetskom festivalu gradskih šetnji već prijavilo 212 gradova u 36 država svijeta na šet kontinenata, a u Zagrebu će se održati osam šetnji. Sve njih vodit će entuzijasti i volonteri koji vole istraživati dijelove grada i svoje znanje nesebično dijeliti s drugima. 

Zagrebačke šetnje trajat će od 6. do 28. svibnja, a u sklopu šetnji građani će imati priliku istražiti neke skrivene kutke svoga grada. Tako će se šetati Radničkom cestom, Trnjem, Maksimirom ali i Novim Zagrebom. U sklopu šetnji prisjetit ćemo se kako se gradilo na Jarunu prije 30 godina uoči Univerzijade, a obići ćemo i Remete kao i Medvedski breg pod Medvedskom gorom.

Ovim šetnjama Centar za kulturu Trešnjevka pridružuje se Jane's Walk projektu, koji je pokrenula urbanistica i aktivistica Jane Jacobs (1916-2006.) Ona je poznata po drukčijem pristupu gradovima kao socijalnim cjelinama, jer je smatrala da sami građani trebaju  upravljati  razvojem gradova i kvartova u kojima žive. Poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele.

Jane’s Walk šetnje su lokalno organizirane šetnje tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!

Raspored zagrebačkih šetnji potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.05.2017