Istraživanje margine | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Istraživanje margine

Publikacija Geografije segregacije nastala je kao rezultat dvogodišnjeg partnerskog projekta Galerije Miroslav Kraljević te udruga SF:ius, ARCHIsquad i Romske organizacije mladih

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Projekt Marginalnost 2013. je godine pokrenula udruga Socijalni rub - zanimljive i neispričane priče (SF:ius) s ciljem "stjecanja neposrednog uvida u svakodnevni život romske populacije grada Zagreba i uspostavljanja direktne komunikacije s romskim stanovništvom u svrhu zajedničkog pronalaženja prikladnih rješenja za unapređenje ukupnih životnih uvjeta Roma u Zagrebu te provođenjem projektnih aktivnosti unaprijediti stambenu integraciju Roma u zajednici educiranjem o načinu korištenja stambenih objekata i okoliša". U projekt su se kao partnerske organizacije uključile i udruge ARCHIsquad, Romska organizacija mladih (ROM) te Galerija Miroslav Kraljević, čiji je prostor prosljednje dvije godine služio kao javna platforma gdje su vođeni različiti diskurzivni i radionički programi vezane uz problematiku životnih uvjeta Roma na zagrebačkoj margini. 

Geografije segregacije predstavljaju rezultate zajedničkog rada, a njeno se područje interesa - započevši s istraživanjem uvjeta stanovanja romske zajednice u Zagrebu - na kraju i širi prema gorućem pitanju socijalnog stanovanja općenito, kao i s njim povezanim prostornim marginalizacijama. Kroz šest kraćih tekstova autora Tamare Bjažić Klarin, Antonije Komazlić i Jere Kuzmanića, Nikole Puharića, Tihane Bertek i kolektiva ARCHIsquad, istražuju se povijest nacionalna stambene politike, recentniji pokušaji zbrinjavanja stambenih potreba na primjeru Novog Jelkovca, prijedlog "privremenog" rješenja za unapređenje stambenih uvjeta i dosadašnje strategije i javne politike za unapređenje životnih uvjeta Roma te umjetničke projekte koji kao polazište uzimaju društveno relevantne teme.

Publikacija Geografije segregacije bit će predstavljena 22. ožujka u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević, a razgovorom posvećenom "Slučaju Struge" pokušat će se predstaviti i dio projekta koji se nije našao u ovom izdanju. "Prvi teren u istraživačkoj fazi rada na publikaciji", ističu autori, "bio je naselje Struge. Pola godine kasnije, 21. 11.2015., HEP, odnosno nadležne gradske instance bez obavijesti stanovnicima isključuju struju cijelom naselju. U tim uvjetima tamo trenutno živi 10 obitelji s više od četrdesetero maloljetne djece. Kroz razgovor ćemo pokušati rekonstruirati ‘slučaj Struge’ kao paradigmatski primjer gradskog nemara. Ocrtat ćemo institucionalne okvire sistema romske marginalizacije, ali pokušat ćemo naznačiti i smjernice za potencijalno rješavanje problema".

Publikaciju će kroz ovu raspravu predstaviti istraživač na projektu Bojan Mucko, Osman Muratović iz udruge Zuralipe specijalizirane za humanitarnu pomoć i zagovaračku praksu te stanovnica naselja Struge Safeta Mašić

SF:iusov projekt Marginalnost predstavljen je i kao zaseban temat u časopisu Zarez, a dostupan je ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.03.2016

VEZANE VIJESTI

Za pravedne uvjete rada

Piše: Martina Domladovac

Inicijativom Fair Transport Europe žele se ujednačiti uvjeti rada transportnih radnika iz svih zemalja EU i spriječiti sve veća eksploatacija radnika migranata.

Građanski odgoj u praksi

Piše: Matija Mrakovčić
Programima namijenjenim djeci i mladima knjižnice pridonose razvoju samog civilnog društva, društva građanski i politički pismenih pojedinaca, koji vole i čitati.

Akcija protiv bogatih i moćnih

Piše: Martina Domladovac
Ulični umjetnik Blu počeo je uništavati svoje murale u Bologni kada je najavljeno njihovo uklanjanje sa zidova kako bi ih se pretvorilo u muzejske eksponate podložne kupnji kolekcionara.