Iz bolje povijesti stambene gradnje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Iz bolje povijesti stambene gradnje

Izložba Kod kuće u Ljubljani predstavlja studiju tamošnjih stambenih prilika kroz 20. stoljeće, a održava se u sklopu [BLOK]-ovog programa Umjetnici za kvart.

17.03.2017 - 09.04.2017 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

Kolonija radničkih kuća na Hranilniškoj ulici; FOTO: Goran Vadnja Kamenjaševič

  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Kod kuće u Ljubljani - 100 godina ljubljanskih stanova, uz kustosko vodstvo, je u četvrtak, 17. ožujka u 19 sati

"U kakvim su stanovima Ljubljančani stanovali zadnjih sto godina? Koliko su veliki bili ti stanovi, kako su prostorno planirani i tehnički opremljeni? Kako su se razvijali lokalni stambeni standardi? Kakva je bila kvaliteta života, a kakve navike gradskih stanovnika? Koliko su stanovi bili dostupni?

Izložba prikazuje razvoj stanova i stanovanja od početka 20. stoljeća do danas, organizaciju stambene politike, primarne oblike rješavanja stambenog pitanja i karakteristične stambene zgrade. Predstavlja stanove iz razdoblja od potresa 1895. do Prvog svjetskog rata, međuratno razdoblje, socijalizam i razdoblje od osamostaljenja Slovenije do danas. Uključuje stanove pripadnika svih društvenih slojeva, stanove koje su gradili privatni investitori, zadruge, financijski zavodi, državne ili gradske institucije te radničke stanove i kuće, građanske stanove, vile, stambena naselja i kvartove.

Pregled sto godina stambene gradnje prilika je da se prikaže povijesni razvoj ljubljanskih stanova, kao i da razmislimo o današnjoj situaciji. Kvaliteta i broj socijalnih stanova sve su manji, država štedi na investicijama u javnu infrastrukturu i stambenu gradnju, regulacija iznajmljivanja i unajmljivanja stanova praktički ne postoji. Institucije koje su nekada pomagale najosjetljivijima i realizirale ambiciozne građevinske projekte danas u velikom luku zaobilaze područje stambene politike. Zato nam se kroz povijesni pregled postavlja pitanje: Što nas o sadašnjoj situaciji nepostojanja stambene politike može naučiti povijest stambene gradnje?", ističe se u najavi izložbe. 

Produkcija: Trajekt - Zavod za prostorsko kulturo; autori projekta i kustosi izložbe: Martina Malešić, Anja Planišček, Klemen Ploštajner; suradnici: Katja Martinčič, Mojca Mlinar, Ambrož Bartol, Laura Klenovšek, Jure Kolenc, Dominik Košak, Primož Pavšič, Rok Primažič, Janja Šušnjar, Blaž Babnik Romaniuk i Vesna Skubič.

Projekt je realiziran uz podršku Odjela za kulturu Grada Ljubljane i Ministarstva kulture Republike Slovenije. Prvi puta je predstavljen 2016. godine u ljubljanskoj galeriji DESSA. Izložba u BAZI dio je projekta Umjetnici za kvart koji se odvija uz potporu Zaklade "Kultura nova", Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Izložba je otvorena do 9. travnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.03.2017