Iz Cetine Rusalke izašle... | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Iz Cetine Rusalke izašle...

U sklopu projekta Žene u Dalamatinskoj zagori bit će predstavljena izložba Iz Cetine Rusalke izašle... i performans Marije Ščekić posvećeni životu žena ovog kraja.

26.07.2013 - 27.07.2013 , Sinj - Galerija Sikirica
  • A
  • +
  • -

Kulturno-umjetničko središte Sinj, Galerije Sikirica i Umjetnička organizacija Histeria Nova, u petak, 26. srpnja u 21. sat svečano će otvoriti izložbu koja je dio projekta Žena u Dalmatinskoj zagori. Program će započeti plesnim performansom koreografkinje i plesačice Marije Šćekić koji se bavi teškim položajem žene u dalmatinskoj zagori, u patrijahalnoj ruralnoj sredini kroz običaje karakteristične za određena životna razdoblja. Koreografija je rađena na bazi "nijemog kola", zaštićenog nematerijalnog blaga i kulturne baštine Republike Hrvatske.

Scenski pokret potpisuje Marija Šćekić, originalnu glazbu Ranka Šajfara, a kostimografiju Mihaele Gregov. Ova izvedba simbolički će oživjeti i pojedine fragmente sinjske povijesti kao što su propast značajnih i nekada bitnih simbola grada Sinja: sinjska željeznica i "Dalmatinka" - tvornice za preradu konca.

Performans će biti izveden u sklopu multimedijalne ižložbe Iz Cetine Rusalke izašle..., koja je dio projekta Žena u dalmatinskoj zagori. Kroz multimedijalne sadržaje izložba predstavlja živote žena koje su se suprotstavile tradiciji. Projekt Žena u Dalmatinskoj zagori obuhvaća opsežno terensko istraživanje, izložbu i plesnu točku. Izložba prikazuje individualna iskustva žena kao i promjene koje su se događale nakon toga te prijelaz iz ruralne u urbanu ženu koja radi u tvornici te financijski doprinosi obitelji. 

izvor: Histeria Nova / foto: Biljana Gaurina (iz ciklusa "Žene u Dalmatinskoj zagori")

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 24.07.2013