Iz Ciglenice do vaših ušiju | kulturpunkt

Audio

Iz Ciglenice do vaših ušiju

Autorica: Milena Žarković

Podcastom nastalim u sklopu Kulturpunktove novinarske školice, Spomenik palim borcima NOB-a s područja Ciglenice napušta prostor Trešnjevke i nastoji doprijeti do modernog slušatelja.

  • A
  • +
  • -

Spomenik palim borcima NOB-a s područja Ciglenice sakrio se u šumovitom dijelu jedne čistine u zagrebačkom kvartu Trešnjevka. Rad Tomislava Ostoje ovdje ponosito i nenametljivo stoji od 1972. godine kada je postavljen u tadašnjem parku Ciglenica, tik uz dječje igralište. 

Spomenik se sastoji od četiri reljefa te spomen-ploče u znak sjećanja na 64 pala borca i svjedoči ne samo o vrlo rasprostranjenoj kulturi veličanja Narodnooslobodilačke borbe na području socijalističke Jugoslavije, već i o postojanju značajne antifašističke djelatnosti u ovom kvartu. Povijest zagrebačkog kvarta Trešnjevka ponajviše je obilježena industrijskim razvojem i komunističkim nasljeđem koje se očitovalo u postojanju brojnih spomenika, spomen-ploča i bista. Kao posljedica burnih vremena i promjene političkih i ideoloških okvira, brojni spomenici s komunističkim predznakom uklonjeni su iz javnog prostora. Spomenik palim borcima Ciglenice tako je jedan od rijetkih velebnih spomeniku u gradu Zagrebu koji se uspio održati do danas. Zasad je osuđen na to da tiho čuči u svojem zakutku i čuva svoju priču. Mali je broj onih koji je poznaju, još manji broj onih koji se zapitaju što bi imao za reći. Ovim kratkim podcastom njegova priča tako napušta prostor Trešnjevke i nastoji doprijeti do modernog slušatelja, kako bi ga potaknula na razmišljanje o odnosu prema prošlosti, ali i njezinim malobrojnim podsjetnicima prisutnima u javnom prostoru danas.

 

Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Kulturpunktova novinarska školica jednosemestralni je obrazovni program u sklopu kojeg mladi autori imaju priliku usvojiti temeljne vještine novinarskog zanata te znanja o ključnim karakteristikama, povijesnom razvoju i procesima kulturnih i umjetničkih praksi koje nastaju prvenstveno u izvaninstitucionalnom kontekstu. Kulturpunktova novinarska školica trenutno je jedini opsežniji program neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.02.2021