Iz jugoslavenskih filmskih arhiva | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Iz jugoslavenskih filmskih arhiva

Rani filmovi Tomislava Gotovca bit će uskoro prikazani u Anthology Film Archives u New Yorku, kultnom mjestu svih filmskih stvaralaca i gledalaca.

Program pod nazivom Yugoslav Experimental Cinema prezentirat će dinamičnu scenu koja je od 1950-ih do kraja 1980-ih godina bila karakteristična za cijeli niz autora okupljenih u filmske klubove. Od osobite važnosti bili su festivali poput zagrebačkog GEFF-a na kojima su, uz najkvalitetnije domaće filmove, prikazivani i eksperimentalni filmovi svjetski relevantnih autora. 

Tomislav Gotovac bio je jedan od ključnih sudionika tih događaja pa mu je i ovom prilikom pripala čast da otvori program projekcijom filmova Prije podne jednog fauna iz 1963. godine i Krug (Jutkevič-Count) iz 1964. godine. Uz Gotovca, u programu će 19. travnja biti prikazani filmovi niza autora kao što su Mihovil Pansini, Ivan Martinac, Ana Nuša Dragan, Slobodan Šijan, Ivica Matić, Vladimir Petek, Želimir Žilnik i drugi.

Program Yugoslav Experimental Cinema organiziran je povodom izlaska iz tiska knjige Cinema by Other Means u izdanju Oxford University Pressa čiji je autor Pavle Levi. Levi je istaknuti filmski teoretičar i profesor na filmskim studijima na Sveučilištu Stanford. 

Izvor: ITM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.04.2012

VEZANE VIJESTI

Sve je počelo na Rio Grande...

Institut Tomislav Gotovac u Varšavi priprema veliku izložbu Gotovčevih radova.

Psihodelične pokretne slike iz Jugoslavije

Izložba Tune in Screening: Psychedelic Moving Images from Socialist Yugoslavia otvara se u njujorškoj Stephan Stoyanov Gallery u nedjelju, 2. listopada.

Jugoslavenska psihodelija u Village Voiceu

Kustoski projekt Branka Franceschija Tune in Screening: Psyhedelic Moving Images in Socialist Yugoslavia 1966 - 1976. kritičari Village Voicea uvrstili su u izbor najboljih nju