Iz srca i iz droba | kulturpunkt

Najave Festival

<

Iz srca i iz droba

Udruga K.V.A.R.K. organizira četvrto izdanje Festivala Suvremene umjetničke forme - SUFFest, podijeljen u audio i vizualni segment.

27.09.2018 - 29.09.2018 , Križevci - Galerija K2, Križevci - Klub kulture

Udruga K.V.A.R.K. od 27. do 29. rujna organizira četvrto izdanje Festivala Suvremene umjetničke forme (SUFFest). Festival je podijeljen u dva segmenta, audio i vizualni. U audio bloku predstavlja se bubnjarski kolektiv Buš?Bum! iz Koprivnice. Ovaj dominantno ženski kolektiv svira na limenim bačvama uz glazbenu pratnju, a za ritmično zvučnu sliku koju stvaraju kažu da izvire iz srca i iz droba. Uz Buš?Bum! u audio bloku nastupa i Ksenija Ladić KSEN, varaždinska umjetnica s berlinskom adresom. KSEN istražuje različite izvore zvuka, refleksivnost i percepciju slušatelja. Svojim istraživanjem zahvaća granične prostore glazbe i ulazi u ambijentalnu umjetnost. U Klubu kulture stvara zvučnu sliku i ambijent koristeći tibetanske zdjele dok uz vizualnu podršku umjetnika Franje Maltara.

U okviru drugog segmenta festivala - SUFF visual - izlažu zagrebački umjetnici Tomislav Buntak, Danko Friščić i Igor Zlobec, a iz Istre dolaze braća Petar i Tomislav Brajnović. U prostoru kina Kalnik Friščić i Zlobec na već svoj specifičan i inovativan način prizvaju duh nekih filmskih klasika. Na izložbi KRIŽEVCI: ULTRA-PAS & MEDIA-PAN 2//SPIRITUAL EXTRAVARGANZA 2 predstavljaju slike, objekte i video radove. Podrumske dvorane Hrvatskog doma "osvajaju" i "usvajaju" braća Petar i Tomislav Brajnović. Tomislav se predstavlja radovima okupljenih oko izložbenog projekta Direct Link, dok Petar predstavlja model za nakovanj na putu za ljevaonicu čelika i njegov put po Puli inspiriran recentnim događanjima vezanim uz brodogradilište Uljanik. Na zidovima Galerije "K2" Tomislav Buntak je načinio monumentalan crtež koji u prostor donosi arkadijski ambijent i priča "beskrajnu priču". 

Na SUFFestu domaće snage predstavlja Boris Čataj, kazališni alternativac i redatelj čije se životno djelo naslanja na djelo Becketta. Ovaj put predstavlja istraživanje prema Beckettovom djelu Play u izvedbi križevačkih glumačkih snaga: Sandre Poštić, Ivane Radić i Berislava Raguža kroz predstavu Igra, koja je ujedno pretpremijera ove predstave Teatra "K.V.A.R.K."

U sva tri dana na festivalu u segmentu SUFF party programa nastupaju i puštaju glazbu lokalni i rezidencijalni DJ-evi Robert Radamant, Vedasara Dub i mlade snage okupljene oko projekta Klub mladih (DJ Lungi, DJ Barichi i DJ Robin).

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.09.2018