Iz subjektivne vizure | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Iz subjektivne vizure

Program Kino emancipacije nastavlja se projekcijom i razgovorom o filmu Roberta Montgomeryja Dama u jezeru.

24.02.2016 , Zagreb - net.kulturni klub mama

Mizanscena kao inscenacija, dijegeza, uprizorenje filmskoga fikcijskog svijeta za pokretnu kameru – međutim, što kad se dogodi svojevrsna radikalna, "totalna mizanscena", odnosno kad je ono što kamera "vidi", tj. prikazuje doslovce ono što vidi lik, odnosno ono što na ekranu vidi gledatelj?

Poznati film noir Dama u jezeru (Lady in the Lake, 1947), u režiji glumca Roberta Montgomeryja, bio je sve do filma Enter the Void (2009) Gaspara Noéa vjerojatno jedini primjer fikcijskoga / igranoga / narativnoga komercijalnog dugometražnog filma dosljedno snimljenoga iz subjektivne vizure pripovjedača (P.O.V.). Oko kamere doslovce je postalo oko gledatelja, desetljećima prije videoigara i pornografskoga digitalnog videa.

Film je adaptacija tri godine starijega “hard boiled” kriminalističkog romana Raymonda Chandlera, tj. pokušaj da se na film prenese prozno pripovijedanje u prvome licu karakteristično za Chandlerov roman. Premda je zaradio u kinima, radikalni režijski postupak otuđio je i fanove Chandlera i fanove film noira.

Program Kino emancipacije održat će se u srijedu, 24. veljače u 20 sati. Voditelji programa su Ante Jerić i Tomislav Šakić

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.02.2016