Iz zajednice, za zajednicu | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Iz zajednice, za zajednicu

Novi splitski radio, KLFM, nakon nekoliko mjeseci probnog emitiranja i službeno započinje s radom i proizvodnjom 24-satnog online streaming programa.

Ovaj radio, koji pokreće velik dio nekadašnjih suradnika i glazbenih urednika splitskog radija KL Eurodom, bit će prvi pravi community radio u Splitu i regiji. Takozvani "community radio" već je dugo godina vrlo prisutan način kategorizacije malih radio stanica, negdje zvanih i "micro-wave stations", lokalnog prostiranja FM signala čija osnovna namjena je biti servis zajednice ali i truditi se biti taj nužni prozor prema svjetskim događanjima i aktualnostima. Osnovna ideja radija u zajednici počiva na što većem broju članova: bilo programskih suradnika, bilo oni koji su svjesnih da svojim članstvom u stvari i sebi osiguravaju slobodan medij za komunikaciju prema slušateljstvu.

KLFM će se obraćati zahtjevnijoj glazbenoj publici i, kako poručuju njegovi suradnici, nema želju podilaziti ukusima većine koja je ionako već ciljna skupina svih ostalih visokokomercijalnih radiostanica koje možemo slušati u eteru, no to nikako ne znači da će njegova publika biti ograničena – upravo suprotno, KLFM će se posvetiti sadržajima koje ova publika drugdje ne može čuti.

Informativni program radija bavit će se lokalnom zajednicom na angažiran, kritički, gotovo performativan način, uz maksimalnu inkluzivnost i participaciju same zajednice. Satiričko-kabaretski program, kao što i ime kaže, na satiričan način obrađuje svakodnevne teme, medijske fenomene, lokalnu mitologiju, estradu, masovnu kulturu i drugo, dok će program nezavisne kulture temeljno pokrivati lokalnu urbanu, pop i nezavisnu kulturu, tj. kulturu koja nije zastupljena od strane komercijalnih i ostalih mainstream medija.

Radio KLFM će, kao pravi community radio, program koji emitira također nadopunjavati i interaktivnom komunikacijom sa slušateljima putem društvenih mreža i samih web stranica (svaka je emisija prisutna na društvenim mrežama kao i na YouTubeu, što je u skladu s današnjom medijskom praksom interaktivnih radiostanica), kao i izlaskom u druga polja djelovanja poput organizacije koncerata te slušaonica i glazbenih prezentacija po klubovima, s čime ekipa okupljena oko KLFM-a već ima mnogo iskustva.

KLFM tako nastavlja putem kojega su njegovi glavni suradnici zacrtali tijekom višegodišnjeg djelovanja na KL-u: drukčiji, možda elitistički, ali nikad snobovski sadržaj.

Izvor: KLFM

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2012