Izaberi i zaigraj se! | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Izaberi i zaigraj se!

Pozvani ste sudjelovati u izvedbenom projektu Aleksandre Stojaković Olenjuk Pick&play.

30.03.2016 - 13.04.2016 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Projekt Pick&play Aleksandre Stojaković Olenjuk nastaje kao plod promišljanja odnosa gledatelja i izvođača u izvedbenoj, ili točnije, kazališnoj umjetnosti. Gledatelj kao sukreator – ne kao promatrač već kao ravnopravni sudionik izvedbenog / umjetničkog čina – jest jedna od temeljnih polazišta ove specifične predstave koja se izvodi isključivo za jednu osobu, koja svojim izborom određuje slijed budućeg umjetničkog čina i susreta.

Dijaloški model koji se ovdje ostvaruje je mehanizam koji daje doprinos u cjelovitom razumijevanju i tumačenju umjetničkog djela kao događaja susreta. Odnos se ostvaruje između izvođača i gledatelja te se u tom prostoru – kako simboličkom tako i fizičkom – realizira dinamičan događaj koji se konstruira u odnosu na susret. Gledatelj odabire i određuje dijalog u kojem će predložena mogućnost postati ostvarenom formom te svojim sudjelovanjem dovršava sve ono što je samim djelom ostalo neizrečeno. Izvedba se i dalje odvija po jednostavnim načelima apstrakne logike ( if / then / true / false), ali je njezina primjena u ovom slučaju potpuno otvorena.

"Moje iskustvo rada počiva na komunikaciji koja se događa kada sadržaj kojeg utjelovljujem komuniciram s gledateljem, a tu se krije i potreba da taj transfer istražim. Kao glumica uglavnom nemam priliku birati sadržaj koji želim dijeliti. I u tome smo gledatelj i ja slični. U tome su izvođač i gledatelj slični. Izbor je naravno uvijek moguć, no kako on ne bi bio sveden samo na relaciju sudjelujem tj. ne sudjelujem, kroz ovaj projekt nudim mogućnost izbora kojim gledatelj može odlučiti kako želi provesti vrijeme koje je namijenio umjetničkom doživljaju. Cilj je omogućiti prostor direktne komunikacije, a time i konzumacije kazališnog čina, bez zadrške", kaže autorica.

Mehanizmom  dekonstrukcije kazališne izvedbe gledatelj se može, nakon temeljitog upoznavanja s ponuđenim materijalom, odlučiti za ono što želi vidjeti. Izvedbenoj se formi slijedom dekonstrukcije pristupa kroz nekoliko različitih smjerova koji u sebi sadržavaju pretpostavljene ciljeve publike, temeljene na subjektivnom doživljaju autorice: da nešto doživim, da nešto čujem, da nešto vidim, da nešto naučim, da se opustim i da se zabavim. Sam sadržaj pronalazimo u gradu na čijim se ulicama izvedba, ako to tako gledatelj odabere, odvija.

Izvedbe će se održati 30. i 31. ožujka, te 1., 2., 4., 5., 6., 11., 12. i 13. travnja s početkom u 20, 20.30 i 21 sat, u Filodrammatici. Svoj eventualni dolazak obavezno rezervirajte i najavite pozivom na broj telefona 095 733 9880 (od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati) te izaberite datum i vrijeme Vašeg sudjelovanja u predstavi.

Aleksandra Stojaković Olenjuk, rođena u Rijeci 1987. godine. Diplomirala je BA, a zatim i MA studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je zaposlena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje od 2012. godine sudjeluje u mnogobrojnim kazališnim predstavama. U svom dosadašnjem radu sudjelovala je u filmskim, televizijskim i kazališnim projektima. Aktivni je član Drugog mora s kojima, između ostalog surađuje na kazališnim produkcijama Pristajanja i Statisti. Njezin umjetnički rad nagrađen je nagradom publike za najbolje umjetničko ostvarenje 21. Marulićevih dana za ulogu Ružice i Zorke u predstavi Reces i ja.

Uz nju, na projektu djeluju Daniel Žuvela i Ivana Đula.

Daniel Žuvela rođen je u Rijeci 1983. godine gdje završava osnovno i srednješkolsko obrazovanje. Na SAE institutu u Ljubljani stječe diplomu inženjera zvuka. Kroz svoje zvanje surađuje s inozemnim i ovdašnjim glazbenim studijima kao što su Ignoring Gravity Music (Dusseldorf, Njemačka) i Various clubs and venues (Rijeka, Hrvatska).

Ivana Đula rođena je 1983. godine u Dubrovniku. Nakon završene Umjetničke škole (glazbeni smjer), upisuje Filozoski fakultet u Zagrebu na kojem 2012. godine diplomira komparativnu književnost i francuski jezik. 2014. godine upisuje MA dramaturgije izvedbe na ADU u Zagrebu. Kao dramaturginja i prevoditeljica surađuje s različitim autorima i redateljima (Ivan Popovski, Borut Šeparović, Goran Ferčec, Jean Claude Berruti, Pascal Rambert, Peter Brook, J.Vukmirica Makovičić, Renata Carola Gatica, Morana Novosel). Svira, piše i radi kao dramaturginja, prevoditeljica i glazbena pedagoginja. Živi u  Zagrebu s Lukom i Petrom.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.03.2016