Izaći iz uhodanih uloga | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izaći iz uhodanih uloga

Izložba Vježbanje obitelji riječke umjetnice Petre Mrše nakon predstavljanja u Zagrebu, Rabu i Dubrovniku dolazi u Mali salon u Rijeku.

09.10.2015 - 25.10.2015 , Rijeka - Mali salon

Mršin projekt Vježbanje obitelji započeo je 2014. s eksperimentiranjem i glavnom preokupacijom na koji se način uhodani intimni odnosi unutar vlastite obitelji mogu promijeniti. Izložba će predstaviti 38 fotografija koji su ušle u završnu seriju Vježbanja obitelji koje prikazuju članove njezine obitelji na izletu na Velebitu kako izvode vježbe koje im je umjetnica postavila u namjeri da izađu iz uhodanih uloga i modela ponašanja.

Performativno-konceptualna serija fotografija i cijeli koncept Vježbanje obitelji dio je Mršinog diplomskog rada na studiju fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U okviru projekta razvijen je i website rehearsingfamily.com putem kojeg su zainteresirane obitelji pozvane da se pridruže izvođenju vježbi te dostave dokumentaciju svojih iskustava putem fotografija, video ili zvučnih zapisa, transkripata ili tekstualnih opisa.

Završni dio projekta čini umjetnička knjiga izdana u suizdavaštvu MMSU-a, ARL-a, MKC Split i Galerije Kranjčar, na hrvatskom i engleskom jeziku, koja pored serije fotografija sadrži i tekstove kustosice Nataše Šuković i same umjetnice Petre Mrše. Dizajn knjige potpisuje zagrebački dizajner Jan Pavlović, pismo Hrvoje Živčić, ilustracije Stipan Tadić, prijevod Lidija Toman i lekturu Gordana Ožbolt. U knjizi su također zastupljeni i doprinosi drugih obitelji koje su se odazvale pozivu umjetnice.

Fotografska serija Vježbanje obitelji nagrađena je međunarodnom nagradom VIG special invitation 2015.

Petra Mrša rođena je 1985. godine u Rijeci. Završila je sociologiju i psihologiju, a Vježbanje obitelji je diplomski rad na studiju fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. Imala je deset samostalnih izložbi (Hoxton Gallery, UK, Savignano Immagini, Italija, Centralna postaja, Slovenija, Galerija VN, KIC, Galerija Waldinger, Galerija Kortil...) i dvadesetak skupnih (MSU Zagreb,Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Grada Zagreba, ULUPUH, POGON Jedinstvo, Galerija SC...). Sudjelovala je u umjetničkim kolonijama i multimedijalnim projektima: IS_land 2 (2013), Pristajanja (2013), Otočka karta 2 (2014), Photobook event (2014). Dobitnica je nagrada: Rovinj Photodays Akt (2010), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2011), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2012), Savignano Immagini Best portfolio (2012), te nominirana za ESSL art award 2013.

U petak, 9. listopada u 19 sati autorica će predstaviti umjetničku knjigu, a službeno je otvorenje izložbe u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.10.2015