Izazovi i potencijali javnog prostora | kulturpunkt

Izazovi i potencijali javnog prostora

U online katalog posvećen umjetnosti u javnom prostoru u Hrvatskoj uključen je tekst povjesničarke umjetnosti Patricije Počanić i razgovor s umjetnicom Katerinom Dudom.

Pripremila: Hana Sirovica

Marijan Molnar: Za demokratizaciju umjetnosti (1981.), akcija pisanja grafita i grafit u pothodniku u Novom Zagrebu

  • A
  • +
  • -

Otvoreni likovni pogon – OLP je neprofitna umjetnička organizacija koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.

Među programima udruge nalazi se i E-katalog umjetnosti u javnom i socijalnom prostoru u Hrvatskoj. E-katalog funkcionira kao otvorena online zbirka koja okuplja zapise o projektima iz područja društveno angažirane umjetnosti, s fokusom na one koji se provode uz sudjelovanje građanstva i publike. U E-katalog od njegovog pokretanja 2019. godine do danas uključeno je 30 projekata koje možete razgledati ovdje. Najnoviji su prilozi E-katalogu objavljeni nedavno i uključuju tekst povjesničarke umjetnosti Patricije Počanić te razgovor s multimedijalnom umjetnicom Katerinom Dudom.

U tekstu Umjetničke Intervencije u javnom prostoru u Hrvatskoj od kraja 1960-ih do početka 1980-ih – recepcija i refleksije, Patricia Počanić sagledava umjetničke intervencije u javnom prostoru s obzirom na dva ključna momenta intervencionističke prakse – odnos prema javnom prostoru i odnos prema publici.

U intervjuu koji potpisuje Maša Štrbac, Katerina Duda o javnom prostoru i izazovima koje on postavlja govori iz vlastite perspektive, na primjeru odabranih radova i temeljem istraživanja koje je 2014. godina provela u okviru diplomskog rada na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakuteta u Zagrebu. Razgovor možete pročitati ovdje.

E-katalog funkiconira kao otvorena, work-in-progress zbirka te se prilozi za nju se i dalje prikupljaju, pa tako svi čiji se projekti uklapaju u opis područja mogu predložiti svoj prilog putem upitnika koji je dostupan na linku.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 26.03.2022

VEZANE VIJESTI

Umjetnost treba razvijati društvo

Razgovarala: Martina Kontošić
Kristina Leko govori o svom profesionalnom putu od 90-ih do danas, pristupu društvenim pitanjima, kao i motivima i metodologiji realizacije kompleksnih umjetničkih radova.

Snovi između devet i pet

Piše: Dora Matić
Zvučna instalacija Ivane Papić prenosi priče mladih berlinskih doseljenika koje se, više od pripadnosti rastućoj skupini migrantskih radnika, bave individualiziranim osjećajem nepripadanja.

Umjetnost kao ogledalo grada

Piše: Ivana Pejić
Programi Otvorenog likovnog pogona osnažuju mlade umjetnike/ce za suradnju s lokalnom zajednicom kroz koju se, često marginalizirane, urbane sredine pretvaraju u inkluzivne prostore kulture.