Izazovi materijalne budućnosti filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Izazovi materijalne budućnosti filma

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) objavio je poziv za sudjelovanje na međunarodnom simpoziju Muzeji filma - film u muzeju.

Piše: Vatroslav Miloš

Sergej Ejzenštejn u montaži

  • A
  • +
  • -

Izazovi filmske arhivistike te konzerviranja filmske baštine kao i muzejske prezentacije materijala već su duže vrijeme u fokusu filmskih profesionalaca. Simpozij Muzeji filma - film u muzeju, u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra, bit će održan 5. i 6. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, s ciljem ispitivanja mogućnosti osnivanja muzeja filma, ideje koja se već se više puta u domaćoj javnosti spominjala kao nužnost. 

"Premda u ovome trenutku u Hrvatskoj možemo pratiti aktivnost brojnih ustanova, udruga, festivala - koji su ne samo uspjeli sačuvati više od jednog stoljeća nacionalne filmske baštine, već i danas sudjeluju u aktivnom nastajanju i očuvanju medija filma - ideja o osnivanju muzeja filma u Hrvatskoj je prisutna samo kao velika želja muzejskih i filmskih profesionalaca te strasnih zaljubljenika u film. Istodobno smo svjedoci tihog i skoro nevidljivog, a ustvari alarmantnog procesa nestajanja materijalne filmske baštine te neadekvatne prezentacije predmeta vezanih uz film ili nedovoljne popularizacije priča o filmovima i o ljudima koji su film stvarali", ističe se na stranicama MDC-a i dodaje: "U kojoj mjeri bi mogući muzej filma mogao postati pokretač dinamičnijih inicijativa koje bi se fokusiranije bavile ovim problemima ili bi se rješenja mogla pronaći u sklopu nekih drugih mogućnosti, neka su od otvorenih pitanja na koja bi nam odgovore mogli dati filmski teoretičari, povjesničari, umjetnici i filmski djelatnici, kustosi, arhivisti, knjižničari, konzervatori, arhitekti - koji bi se okupili na međunarodnom simpoziju u studenom 2015. godine".

Teme i područja obuhvaćene dvodnevnim simpozijem u MSU-u, između ostalog, pokrivaju iskustva europskih muzeja filma, arhitektonsko promišljanje koncepta muzeja filma, muzeološku funkciju i mjesto videa i filma u muzeju, kustoske prakse, susrete 'analognog' svijeta i nove digitalne paradigme, virtualne muzeje i filmsku baštinu te terminološko definiranje novomedijske/medijske/postmedijske umjetnosti s fokusom na pokretne slike ili audiovizualne radove.

Programski odbor simpozija Muzeji filma - film u muzeju, među ostalima, čine Hrvoje Turković, Danijel Rafaelić, Silvestar Kolbas, Vera Robić Škarica, Diana Nenadić, Agar Pata, Dalibor Martinis, Darko Fritz i Dan Oki, a rok za prijavu izlaganja i slanje sažetaka istječe 1. srpnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.06.2015

VEZANE VIJESTI

Oživljavanje sedme umjetnosti

Piše: Tomislav Žilić

Revija hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu primjer je dodatnog osnaživanja ugroženih malih i nezavisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj.

Grad vrijedan filmske umjetnosti

Piše: Matija Mrakovčić

Projekcijom nagrađivanog dokumentarca Citizenfour završit će drugo izdanje programa Grad bez kina makarske udruge Dokuma.

Iz domaće filmske povijesti

Piše: Vatroslav Miloš

U izdanju HFS-a izlazi kompilacijski DVD Splitska filmska škola posvećen autorima Kino kluba Split i Glenn Miller Movies, posebno izdanje s dva filma Toma Gotovca.