Izazovi znanstvenog i visokoobrazovnog sustava | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Izazovi znanstvenog i visokoobrazovnog sustava

Gošća tribine Kakva je promjena uopće moguća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj? je sociologinja znanosti doc. dr. sc. Marija Brajdić Vuković.

06.12.2018 , Rijeka - Učiteljski fakultet
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 6. prosinca u 14 sati u predavaonici 241 Učiteljskog fakulteta u Rijeci u organizaciji Udruge za razvoj visokog školstva Universitas održava se  tribina Kakva je promjena uopće moguća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj?

Gošća tribine je doc. dr. sc. Marija Brajdić Vuković s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a moderirat će je izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, članica Izvršnog odbora Universitasa.

Marija Brajdić Vuković viša je znanstvena suradnica na Odsjeku za sociologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Metodologinja je društvenih istraživanja koja najviše istražuje područje sociologije znanosti i visokog obrazovanja. Bavi se temama povezanim s akademskim profesijama, hrvatskim akademskim sustavom i njegovim izazovima. Pokušava hrvatskoj javnosti općenito, no prije svega akademskoj zajednici, približiti probleme i njihove uzroke, ali i potencijale za promjenu nabolje.

U svom izlaganju autorica će prikazati izazove hrvatskog znanstvenog i visokoobrazovnog sustava koji utječu na loše pojedinačne ishode i apatiju, negativne i etički upitne prakse u sustavu te onemogućuju dugoročnu izgradnju kvalitete. Izazove će potom staviti u kontekst problema promjene sustava, odnosno razloga zašto se sustav ne mijenja ili teško mijenja iznutra, od strane samih djelatnika te zašto pokušaji izvana nametnutih reformi ne rezultiraju poboljšanjem njegove kvalitete. Konačno, autorica će razmotriti mogućnosti unaprjeđenja akademske zajednice i poticanja interesa znanstvenika za sudjelovanje u promjenama.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 29.11.2018