Izbor literature na ljevici | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Izbor literature na ljevici

Multimedijalni institut ponovno kreće s programom Konstelacija, a u prvom terminu bit će predstavljena knjiga Sylvaina Lazarusa Antropologija imena.

Godinama su se u MaMi u mjesečnom ritmu predstavljali domaći mladi intelektualci iz polja tzv. teorije, shvaćene u najširem smislu. U 2014. godini Multimedijalni institut kreće ponovno s programom Konstelacija, a prvi termin je rezerviran za razgovor o prijevodu iznimno važne knjige Antropologija imena francuskog antropologa i teoretičara političkog Sylvaina Lazarusa, u izdanju novosadske Grupe za konceptualnu politiku i Centra za nove medije kuda.org.

Sylvain Lazarus (1943) francuski je sociolog, antropolog i teoretičar političkog, predavač na Sveučilištu Paris 8. U svojoj je knjizi Anthropologie du nom (1996) razradio teoriju društvene funkcije političkih kategorizacija, istražujući antropološko polje koje su u osamdesetim godinama prošloga stoljeća, radeći na polju filozofije, lingvistike i psihoanalitičke teorije, načeli Alain Badiou i Jean-Claude Milner.

Knjigu je prevela Ana Moralić, predstavit će je izdavači Branka Ćurčić i Zoran Gajić, a razgovor moderira Ante Jerić.

U pogovoru knjige Grupa za konceptualnu politiku i centar za nove medije_kuda.org objašnjavaju potrebu izdavanja prijevoda Lazarusove knjige: "Na nju smo naišli čitanjem Badjuovih Metapolitika, ali ni on više nije u modi med mladim akademskim osobljem aparata – razume se, isključivo onog leve orijentacije. Prevrtljivost, pomodnost i marginalnost levice na ovim prostorima jeste element stanja situacije, ali nije i njena sudbina. Boravak u aparatima i pokretljivost kroz njih, kako nam je više puta rečeno i objašnjeno, garantuju postupnu ali uspešnu hegemoniju radničke ideologije i politike za koju deceniju. Do tada, izbor literature i na 'levoj sceni' mora biti pažljivo i taktički sačinjen, a obuka naroda sprovedena uz pomoć pomenutog osoblja. Međutim, Antropologija imena nije na vidiku ni u takvoj konstelaciji ili odnosu snaga, pa je naše čitanje, ukoliko je sami ne objavimo, odloženo do naše smrti ili ovladavanja francuskim jezikom".

Razgovor u MaMi bit će održan u nedjelju, 2. veljače, u 18 sati.

mi2 / M.M. / kuda.org 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.01.2014