Izbor za doživljaj i promišljaj | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Izbor za doživljaj i promišljaj

Pod zajedničkim nazivom Bajsove vrpce 30g kasnije obilježava se 30 godina od smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera.

21.12.2017 - 23.12.2017 , Zagreb - Kuća Arko

FOTO: Nenad Roban

Multimedijalna koliba i nakladnička kuća Druga priča od 21. do 23. prosinca nizom događanja u Kući Arko na Gornjem gradu (Basaričekova 24), obilježavaju 30 godina od smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera, pod zajedničkim nazivom Bajsove vrpce 30g kasnije.

U četvrtak, 21. prosinca u 17 sati i subotu, 23. prosinca u 15 i 17 sati održava se Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje).

U ovoj, već pomalo legendarnoj zagrebačkoj predstavi, pred oči i uši publike iskaču "mali ljudi iz radijske kutije", odnosno "hršpilaši": glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona i svjetla: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor PlužarićPavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa nedavno preminulog Ante Perkovića. Oni će tijekom ovog burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija izvoditi djela Zvonimira Bajsića (Janus i Paula iz Slika iz života jednog radio-dramaturga, Ad Libitum, Praško Proljeće 84.) kao i razne tekstove 30-tak autora iz cijelog svijeta. Radiofonijski teatar izvodi se uživo, proizvodeći zvučne efekte, atmosfere, glazbu i tišinu na licu mjesta, nudeći tako publici izbor za doživljaj i promišljaj.

U petak, 22. prosinca u 11 sati predstavljanje je knjige Zvonimir Bajsić: Tišina i ostala djela za radio, televiziju i kazalište, uz sjećanja suradnika iz svijeta.

Tekstove je sakupila i uredila Pavlica Bajsić Brazzoduro, a grafički opremio Tomica Bajsić. Za knjigu koja izlazi kao dio biblioteke Slobodna četvrt, nakladničke kuće Druga priča, pisalo je i govorilo četrdesetak autora i autorica raznih generacija i zanimanja, iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Bajsove vrpce mala je radiofonijska izvedba uživo, prema motivima dramskih tekstova i dokumentarnih radiodrama Zvonimira Bajsića i Krappove posljednje vrpce Samuela Becketta, sa stihovima Jacquesa Préverta i tekstovima Gustavea Flauberta i Milana Kundere. Za koncept, dramaturgiju i režija zaslužan je Hrvoje Korbar, dramaturški savjetnik je Dubravko Mihanović, a izvođači su Rene Medvešek, Marija Šegvić i Igor Kovač. Za glazbu je zaslužan Maro Market, a zvukopis Dino Brazzoduro.

U subotu, 23. prosinca u 13 sati odvija se slušaonica dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića Praško proljeće '84.

Radi se o svojevrsnom autorskom i ljudskom testamentu Zvonimira Bajsića ispričanom njegovim glasom, a čiju dozvolu za emitiranje na njegovom matičnom Radio Zagrebu nažalost nije doživio. Praško proljeće se danas smatra remek-djelom dokumentarne radiofonije.

Svi programi osim Hoerspiela: male igra za slušanje (i gledanje) su besplatni. Ulaznice za Hoerspiel po cijeni od 60 kuna obavezno je rezervirati na mail, broj telefona: 0915307433 ili na Facebook stranici predstave. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.12.2017