Izbrisani | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izbrisani

Projekt Nevidljiva ruka, Velika knjiga… razotkriva zaboravljene vizualizacije ljudskog rada kroz seriju digitalnih iskapanja i transformacija.

26.05.2016 - 29.05.2016 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Instalacija Nevidljiva ruka, Velika knjiga… Elli Kuruş aludira na prisutnost algoritmičkih i mehaničkih strojeva koji distribuiraju vidljivost kroz selektivan process reprodukcije ali i eksplicitnog brisanja.

Izložba ističe Drugog kao izbrisanog u suvremenim i povijesnim praksama konstrukcije vizualnog. Konstantno isticanje Izbrisanog proizvodi jezoviti efekt svakodnevne transgresije i svjedoči o reprezentaciji nepredstavljivog.

Tehnički crteži i arhitektonski modeli, prožeti spekulacijama i autorskim komentarom, pozivaju gledatelje da svoj pogled prepuste zavodljivom prostoru nadzora i greške. Plantaža Monticello iz 18. stoljeća oživljava u digitalnoj sferi te sugerira neizvjesne mogućnosti povijesnog kontinuiteta borbe za opipljivost ljudskog rada. Digitalne tehnologije kreiraju materijalnu zajednicu sjedinjujući financijske označitelje i kolica za posluživanje.

Jukstapozicije povijesnog i digitalnog materijala zavode i iritiraju gledatelja do trenutka kada se suvremene prakse gledanja i ne-gledanja počinju pojavljivati u svojoj povijesnoj specifičnosti.

Novi skeptični pogled koji destabilizira postojeći vizualni okvir istovremeno otvarajući pogled na nove alternativne sisteme distribucije i ponovnog kreiranja vizualnog.

Elli Kuruş je kolektivna umjetnica iz Leipziga, 44% dovršena. Njena praksa uključuje umjetničke i kustoske pristupe koji se manifestiraju u vidu instalacija, videa, skulpture, izvedbenih predavanja i tekstova. Kolektivna umjetnica istražuje djelatnost stvari oko sebe, kritički preispituje razvitak medija i tehnologije, iščitavajući sadašnjost kao materijalnu povijest.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 26. svibnja u 20 sati, a ostaje otvorena do nedjelje, 29. svibnja, kada će se, u 18 sati, održati i razgovor s Elli Kuruş.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.05.2016