Izgled Arkzina | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izgled Arkzina

Multimedijalni institut u Galeriji Nova postavlja izložbu posvećenu dizajnerskim praksama Arkzina. 

28.05.2013 - 12.06.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Osvrnuti se danas na izgled(e) Arkzina, znači pretpostaviti kako je upravo tzv. vanjština bila dobra šansa za aktivističko djelovanje - "jednako važna, pa možda i važnija od nekakvog otvaranja važnih, pa i traumatičnih društveno-političkih tema", kakao je napisao dizajner Dejan Kršić. 

Arkzinov dizajn, to jest njegova navodna nečitljivost, bio je u stanju ozbiljno oštetiti mentalno zdravlje mnogih: od dežurnih čuvara narodnog zdravlja, preko profesionalnih novinara, pa do korektne i kritičke inteligencije koja je na svojem pohodu u mainstream Arkzinov eksperiment oko dizajna smatrala samo zanemarivom ekstravagancijom.

Dekonstruktivistička prezentacija na djelu u Arkzinu kao jedna drukčija politizacija dogodila se u vrijeme dubokih promjena. Lokalno, to je tranzicija iz samoupravnog socijalizma prema realnom kapitalizmu. Globalno, to je pojava digitalnih tehnologija i desktop publishinga. Dizajnerske prakse u Arkzinu su simptom time uvjetovanih novih režima rada, a ujedno i neprestano propitivanje tih dispozitiva; s onu stranu spektakla države i tržišta. Politizacija dizajna - na razmeđu kraja tiska i primitivnog Interneta - tu je operativna metafora novih oblika intelektualnog rada, tim presudnija što neposredno pretpostavlja komunikativnu i komunitarnu dimenziju društvenog djelovanja. Odbijajući da se svrstaju u red neshvaćenih (nacionalnih) proroka s elitističkim pretenzijama arkzinovci su u ovoj sredini svejedno, makar nevoljko, anticipirali izgled mogućih demokratskih medija, pa i jedne antagonističke demokratske kulture. 

Izgled Arkzina je prva od dvije izložbe posvećene Arkzinu koji organizira Multimedijalni institut u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj. Izložba će biti otvorena 28. svibnja u 19 sati u Galeriji Nova, a možete ju pogledati do 12. lipnja

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.05.2013