Izgradnja scenskog prostora | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Izgradnja scenskog prostora

Nova međunarodna koprodukcija de facta i koreografkinje Isabelle Schad naslovljena Der Bau premijerno će biti prikazana u Berlinu.

  • A
  • +
  • -

Predstava Der Bau, u koprodukciji poznate njemačke koreografkinje Isabelle Schad i de facta, premijerno će biti izvedena 6. veljače u Berlinu, u kazalištu Uferstudios. Der Bau, nastao prema motivima pripovjetke Franza Kafke Gradnja, predstavlja nastavak istraživanja odnosa tijela i prostora koji su 2008. započeli Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring predstavom Unturtled

2012. godine Schad i Goldring kreiraju solo Der Bau za koji im je kao predložak poslužila istoimena novela Franza Kafke. Na temelju opisa prirode jedne gradnje, nastala je predstava koja je ujedno metafora za tijelo odnosno njegove organe i rasprava o prostoru (sceni). U Kafkinim opisima hodnika i slojeva labirinta, umjetnici otkrivaju analogiju za prostor kazališta koje se u različitim oblicima može smatrati zadnjim slojem tijela i prvim slojem njegove vanjštine.

Prošle su godine umjetnički voditelji projekta, Saša Božić, koji je ujedno i dramaturg predstave, te Isabelle Schad krenuli u realizaciju grupne verzije Der Bau, koja uključuje dvanaest izvođača, a slojevi i hodnici labirinta, unutrašnjost i izvanjskost organa i organizma, tijekom kreacije projekta, izgrađuju se u kompleksne koreografske strukture. Grupna verzija prvo će se predstaviti u Berlinu, nakon čega slijedi rad na zagrebačkoj produkciji, u koprodukciji sa Studentskim centrom u Zagrebu i EkS scenom. Zagrebački Der Bau publici će premijerno biti predstavljen na Ganz novom festivalu u rujnu ove godine.

de facto je umjetnička organizacija koju su 2008. osnovali zagrebački plesni i kazališni umjetnici: Barbara Matijević i Saša Božić. Osim djelovanja kao platforma za razvoj njihovih radova, de facto potiče suradnju i koprodukciju radova međunarodnih umjetnika koji dijele slične interese na području izvedbenih umjetnosti. Isabelle Schad studirala je klasični ples u Stuttgartu. Od 1999. godine producira vlastite projekte koji se prikazuju diljem svijeta. Duži niz godina surađuje s vizualnim umjetnikom Laurentom Goldringom na seriji radova naziva Unturtled.

Izvor: de facto

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.02.2014