Izgubljena ljubav i prolaznost života | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Izgubljena ljubav i prolaznost života

Zauvijek, kratki eksperimentalni dokumentarni film Monike Rusak govori o trećoj dobi života i ljubavi kao glavnom osloncu u starosti.

11.12.2015 , Rijeka - Filodrammatica

Monika Rusak, Zauvijek

U petak, 11. prosinca, u prostorima Filodrammatice u Rijeci, s početkom u 20 sati, premijerno će biti prikazan film Zauvijek, diplomski projekt Monike Rusak

Monika Rusak, magistrica je Medijskih umjetnosti i praksi s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a film je nastao pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) te dodatnim mentorstvom izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. unutar modula Intermedije diplomskog studija Medijske umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 

Projekt Zauvijek kratki je dokumentarni eksperimentalni film u trajanju do 15 minuta o prolaznosti života i (us)trajnosti najvećih životnih vrijednosti. U filmu su korišteni zvučni zapisi dokumentarnih snimki razgovora s glavnom protagonisticom, R. J. (88), oko čije se životne priče gradi nelinearni narativ. Prolaznost života prikazana je kroz simboliku vode kao glavnog pokretača priče koja u prenesenom značenju prikazuje izgubljenu ljubav glavne protagonistice, a prikazi pejzaža uz Dravu kod Varaždina kao i ostale scene u kojima se voda pojavljuje u različitim oblicima, glavni su okviri unutar kojih se odvija prošlost i sadašnjost jedne žene. Želja mlade redateljice je govoriti o trećoj dobi života i ljubavi kao glavnom osloncu u starosti, koja ne treba predstavljati tugu već i sreću u kojoj treba uživati u svakom trenutku. Svaku životnu dob treba shvatiti, prihvatiti i u njoj pronaći samog sebe te ostvariti zadovoljstvo u okolini u kojoj se nalazimo. 

Film je sniman u Varaždinu početkom 2015. godine u Domu za starije i nemoćne osobe te na lokacijama uz rijeku Dravu. Proces izrade filma aktivirao je studente suradnike oko aktivnosti vezanih uz produkciju, promociju i prezentaciju filma i kao takav potiče mlađe umjetnike i studente na bavljenje bitnim problemima društva i/ili pojedinaca putem slobodnije filmske forme.

Svoje mjesto u publici na dan premijere potrebno je rezervirati putem SMS-a na broj 0989081326 ili putem mail adrese do dana premijere 11. prosinca, do 18 sati.

Za dodatne informacije možete se obratiti na broj 0989081326 (Monika Rusak) ili na mail adresu

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.12.2015