Izgubljeni identiteti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izgubljeni identiteti

Nela Hasanbegović i Daniel Premec iz osobnog iskustva progovaraju o "bolesti" bosanskohercegovačkog društva u kojem su kultura i kulturni identitet marginalizirani.

18.09.2013 - 05.10.2013 , Zagreb - Academia Moderna
  • A
  • +
  • -

Trokanalna video instalacija pod nazivom Izgubljeni identiteti u prvom planu se bavi pitanjem kulturocida u Bosni i Hercegovini. Autori iz osobnog iskustva progovaraju o "bolesti" bosanskohercegovačkog društva u kojem su kultura i kulturni identitet, a pogotovo vizualna umjetnost, marginalizirani. Trenutna situacija u kulturi rezultat je višegodišnje politike usmjerene protiv svega što nosi prefiks bosanskohercegovački te najbolje oslikava trenutnu tendenciju stvaranja etno-konfesionalnog društvenog poretka. Tim tendencijama nastoji se spriječiti, historijski gledano, kontinuirano afirmiranje multikulturalnosti i kulturnog zajedništva u bosanskohercegovačkom društvu, njegovanje kulturnih specifičnosti svakog naroda, te faktor uvezivanja, a ne razdvajanja.

Muzeji i galerije najbolje oslikavaju probleme i životarenje čitave daytonske Bosne i Hercegovine, jer ostaju bez trajnog rješenja njihovog statusa i funkcioniranja. Vapaji i apeli za pomoć uprave i zaposlenih u kulturnim institucijama, upućeni odgovornim političarima rezultirali su samo pukim obećanjima i jednokratnom financijskom pomoći. Okovani birokratskim nemarom i odlučni u tome da se ovakva agonija ne smije produžavati, zaposlenici kulturnih institucija bili su  prinuđeni da svoja vrata zatvore za posjetitelje. Umjetnička galerija BiH prva je zatvorila svoja vrata za javnost 2011. godine, a za njom je 2012. godine uslijedilo zatvaranje Zemaljskog muzeja najznačajnije kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Umjetnica Nela Hasanbegović umjetničkom intervencijom u javnom prostoru pod nazivom Zatvoreno za javnost  / Closed to Public, reagirala je na situaciju u kojoj se nalazi Umjetnička galerija BiH. Projekcija lanaca – okova na fasadi Umjetničke galerije BiH imala je za cilj potaknuti građane i građanke Sarajeva i BiH da se pridruže i progovore o ovom za kulturni identitet značajnom pitanju, a ne da svojom šutnjom sudjeluju u razaranju multikulturnog identiteta Bosne i Hercegovine. "Umjetnička galerija je kao modul – kolektor memorije koji oslikava naš identitet i  multikulturalnost. Primarni cilj modula je da čuva, njeguje i educira generacije novih, mladih naraštaja, koji moraju biti svjesni njegove neprocjenjive vrijednosti. On kolektira djela kultnih ličnosti, koje su participirale u izgradnji našeg društva, kulturnog identiteta i historije umjetnosti".

Nakon prve umjetničke reakcije uslijedila je druga umjetnička intervencija, zvučna instalacija Daniela Premeca pod nazivom Vrijeme je za uzbunu / It is Time for Alert. Autor je "reagovao na sveopću situaciju  u državi, njenu refleksiju na kulturu, na institucije kulture od državnog  značaja i gubitak kulturnog identiteta. Oglašavanjem sirene za opću opasnost u trajanju od 30 minuta, sa fasade Umjetničke galerije BiH-a, želim da skrenem pažnju građanstva da je situacija alarmantna". Autor na iritantan i provokativan način želi skrenuti pažnju javnosti da je bosanskohercegovačko društvo na pragu kolapsa čije će konsekvence imati odraza i na buduće generacije.                      

Nela Hasanbegović i Daniel Premec inicijatori su happeninga koji je održan u veljači 2012. godine na tržnici Grbavica, gdje su sa grupom internacionalnih umjetnika i umjetnica dijelili čaj prodavačima i kupcima, kao povod za dijalog. U trokanalnu video instalaciju uključeni su  intervjui u kojima se uz odgovore na pitanja o problemima kulturnih institucija i kulture u cjelini, spontano odvijaju razgovori o egzistencijalnim sferama života ispitanika, socijalnom statusu i problemima unutar polja obrazovanja. Tržnica je odabrana ciljano, kao meeting point, jer je tržnica i u prošlim stoljećima predstavljala trg za izjašnjavanje javnog mnijenja.

Izložba će biti otvorena 18. rujna u 20 sati, dok će netom prije otvorenja i sami umjetnici prisustvovati okruglom stolu gdje će raspravljati o svojim radovima.

Izložbu možete pogledati do 5. listopada.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.09.2013