Izgubljeni identiteti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izgubljeni identiteti

Ksenija Turčić predstavlja se zidnom instalacijom u kojoj kao osnovni materijal koristi odbačene fotografije iz obiteljskih albuma.

04.11.2016 - 17.11.2016 , Zagreb - Galerija AŽ
  • A
  • +
  • -

U Galeriji AŽ, 4. studenog, u 19 sati otvara se izložba Ksenije Turčić Joie de vivre. Autorica koja je zadnjih godina realizirala niz zapaženih i nagrađivanih radova u mediju videa, na ovoj se izložbi predstavlja zidnom instalacijom u kojoj kao osnovni materijal koristi odbačene fotografije iz obiteljskih albuma.  

"Nalazila sam, sakupljala, arhivirala ili možda najbolje reći - kupovala sam za sitne novce na sajmištu cijele obiteljske albume koji nam pokazuju povijest i specifičnost, partikularnosti života. Tehnički rečeno, riječ je o mnoštvu foto-dokumentacije u rasponu od crno-bijelih fotografija koje datiraju od dvadesetih godina dvadesetog stoljeća pa sve do kolor fotografija s kraja tog istog stoljeća. Pa iako su se ti albumi i fotografije očigledno pojavili kao životni suvišak u procesu jedne arhetipske sajmišne robne razmjene, bilo da su odbačeni ili naprosto izgubljeni čudnim tokovima života, oni nam puno govore o historiji cijele jedne generacije. Životne trenutke, posebice one sretne, dokoličarske, obljetničke i slavljeničke mas-medijska upotreba fotografije je označila kao središnju os oko koje se izvodi osobni i kolektivni memorijski narativ cjelokupnog života jedne generacije. Iako različite u tehnici, toposu, vremenu, rodu, etnosu, sve fotografije s kojima baratam u ovom radu snimljene su kao da bilježe gotovo jednak sadržaj ljudskog bivanja. Stoga se pojavila potreba da lica, tijela, zadnje otiske nečijih sretnih trenutaka zaštitim od pogleda te ih preslikam", zapisala je autorica o svom radu.

Postupak Ksenije Turčić je jednostavan, kao što su to uostalom i postupci drugih umjetnika koji su stvarali dugu i zanimljivu povijest uporabe odbačenih fotografija u umjetnosti. Sve te fotografije i osobe na njima koje su se lišene u njih upisanog tuđeg pamćenja našle na buvljaku, ili su poklonjene umjetnici zato što su u nekom trenutku postale suvišnima, Ksenija Turčić jednu po jednu, dugo i strpljivo prekriva bijelim akrilikom. Pretvorivši ih u banalne, plošne siluete, kao da još jednom zatire njihov izgubljeni identitet, dok ih, s druge strane izdvaja iz prostora, naglašava. 

Ksenija Turčić (1963) diplomirala je 1987. na ALU u Zagrebu, nakon čega je pohađala studij crtanja kod Josepha Kosutha u organizaciji Fundacije Antonio ratti u Comu (Italija). Nastupala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji inozemstvu i boravila na studijskim boravcima u Washingtonu, Cimelicama (Češka) i New Yorku. Dobitnica je međunarodnih i domaćih nagrada za umjetnički rad od kojih treba izdvojiti Nagradu 20. salona mladih 1988. i Godišnju Vjesnikovu nagradu za likovne umjetnosti "Joisp Račić" 2001. godine.

Izložba ostaje otvorena do 17. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.11.2016