Izlaganje na 36. Salonu mladih | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Izlaganje na 36. Salonu mladih

Glavni koncept 36. Salona mladih nosi naslov "Paraziti", a predstavlja se u galerijama Doma HDLU / Meštrovićevog paviljona u periodu od travnja do lipnja 2022.

ROK: 01.12.2021
  • A
  • +
  • -

Salon mladih je tradicionalna manifestacija Hrvatskog društva likovnih umjetnika koja prikazuje presjek scene nadolazeće generacije i omogućuje mladim umjetnicima izlaganje u reprezentativnom i značajnom galerijskom prostoru. Salon se održava svake dvije godine, a otvorene su prijave za sudjelovanje u njegovom 36. izdanju. 

Glavni koncept 36. Salona mladih nosi naslov "Paraziti", a predstavlja se u galerijama Doma HDLU / Meštrovićevog paviljona u periodu od travnja do lipnja 2022. godine. Koncept potpisuje kustoski kolektiv KUĆĆA koji čine Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović. Riječima autora glavnog koncepta, 36. salon mladih želi "okupiti parazite, nametljivce, štetočine i gnjavatore kao goste, kao uljeze i kao domaćine koji svjesnim, umjetničkim postupcima prodiru u postojeće strukture i istražuju nove sustave". U tom smislu, zainteresirani su za radove koji su svjesni svoje pozicije unutar institucionalnog okvira umjetničke proizvodnje, koji interveniraju u društvene, političke i ekonomske sfere, koji ih propituju i služe se njihovim sastavnim elementima u stvaranju nečega novog.

Paralelno uz kustosku koncepciju 36. salona mladih "Paraziti", s ciljem predstavljanja i zastupanja što šireg presjeka likovnog umjetničkog istraživanja i djelovanja umjetnika mlađe generacije bit će predstavljena i izložba "Situacija" u nizu dodatnih izložbenih prostora, prema selekciji Nevenke Šarčević, nazvana po jednom od tradicionalnih programa na većini Salona od njegovog osnutka. Svi umjetnici zainteresirani za sudjelovanje na Salonu mladih, a koji smatraju da se ne uklapaju u glavni koncept "Paraziti" mogu predstaviti svoj rad elektroničkom poštom na adresu selektorice. 

Pravo na odaziv imaju vizualni umjetnici do 35 godina starosti, neovisno o formalnom obrazovanju, sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Prijavljeni radovi mogu biti svih umjetničkih disciplina u području vizualne umjetnosti. U obzir dolaze svi mediji, kao i intermedijalni i interdisciplinarni projekti. Umjetnici mogu prijaviti najviše tri umjetnička djela nastala nakon 1. lipnja 2020. godine. Prijave se zaprimaju bez kotizacije, a na 36. Salonu mladih dodjeljivat će se novčane i izložbene nagrade.

Prijedlozi se zaprimaju zaključno do srijede, 1. prosinca 2021. u 23:59h, a dodatne informacije o uvjetima natječaja i načinu prijave potražite na stranici HDLU-a.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 10.09.2021