Izlaganje nadzoru | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Izlaganje nadzoru

Galerija Močvara od 17. do 19. travnja predstavlja ljubljanski Institut za umjetničku produkciju i istraživanje KITCH.

  • A
  • +
  • -

KITCH, osnovan u Ljubljani 1999. godine, (ne)umjetnički je tandem posvećen kontinuiranoj produkciji projekata, ali ne i kategorizacijama istih. Video i site specific instalacijama, performansima i live nastupima te istraživačkim, aktivističkim i teorijskim radom fokusirani su na konceptualizaciju kritičkog umjetničkog djela. Eksperimentiranjem na sjecištu umjetnosti i filozofije, akcijama i intervencijama, propituju i demistificiraju ulogu umjetnosti i na provokativan način osvješćuju negativne posljedice suvremenog društva i kulture – konzumerizam, nasilje, nadzor, granice, privatizaciju.

KITCH čine Lana Zdravković, umjetnica, politička aktivistica, publicistica i kulturna producentica, u svom istraživačkom radu usmjerena na emancipatorne politike, radikalnu jednakost, identitet i nasilje, te Nenad Jelesijević, kritičar suvremene umjetnosti, doktor filozofije i teorije vizualne umjetnosti, fokusiran na kritičko umjetničko djelo i veze između umjetnosti i aktivizma.

Udruženje za razvoj kulture URK, Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse predstavljaju u Galeriji Močvara KITCH 3 u 1: nadzor, konzumerizam i razgraničenje u multimedijskim instalacijama putem kojih će publici izložiti svoje viđenje uloge zvuka u kreiranju kritički potentnih umjetničkih intervencija.

Made in China (Berlin – Ljubljana, 2011), multimedijska je instalacija sastavljena od tri video projekcije i zvučne intervencije. Kao dio projekta Living on a Border, usmjerena je istraživanju fizičkih i virtualnih granica suvremenog doba, od digitalnih i opipljivih do onih društveno uvjetovanih simbola razgraničenja. Pozicionira Facebook, vize, granične i sigurnosne kontrole, GPS pa i kreditne kartice kao sustave u službi ostvarivanja financijske dobiti koji stvaraju umjetne razlike među pojedincima, a sve pod krinkom neograničene slobode i sigurnosti. Prezentira odgovore i reakcije mnogobrojnih stanovnika i posjetitelja Berlina na pitanje "jeste li čuli da će se zid ponovno izgraditi?", ali otkriva i sveprisutni fenomen segregacije te ulogu zvuka u procesima razgraničenja i kontrole.

You are the Third in the Queue, prijenos je multidisciplinarne site specific umjetničke intervencije u javnom prostoru. Premijerno je predstavljena u središtu Ljubljane 2010. godine u pješačkom prolazu u blizini jedne od gradskih knjižnica. Kombinacijom videa i zvuka u urbanom okruženju omogućuje pomak od realnog putem minimaliziranih prikaza hipermarketa u odnosu na zaglušujuće zvukove konzumerizma i elemente nadzornih kamera. Intervencijom u javni prostor propituje se problem privatizacije i stavlja naglasak na prostor zajedničkog te se provocira razgovor.

Na sličnom je tragu i The Number is not Available at the Moment, multimedijska instalacija nastala snimanjem u supermarketima, institucijama, na ulicama i u javnom prijevozu. Neoliberalistički sustav konzumerizma prikuplja podatke o pojednicima i njihovim navikama kupovine, kretnjama, komunikaciji i objavama na društvenim mrežama. Instalacija je fokusirana na temu nasilja, a reflektira se kroz snimke i apsurdni zvučni kič neoliberalizma, poput zvuka blagajni i bankomata, a predstavlja nasilje u njegovom najblažem obliku koji kao takav ljudima omogućava virtualnu sigurnost, ali im u mnogočemu ograničava slobodu.

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnicima najavljeno je za 17. travnja u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 19. travnja, a možete ju pogledati od 17 do 21 sat u Pogonu Jedinstvo.

KP / kontejner

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.04.2013