Izlaganje pokreta | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Izlaganje pokreta

U novoj predstavi Tijelo Mirjana Preis jezikom suvremenog plesa izlaže ideje suvremene neuroznanosti o povezanosti tijela i misli.

08.12.2014 - 09.12.2014 , Zagreb - Zagrebačko kazalište mladih
  • A
  • +
  • -

U predstavi Tijelo u fokusu su ideje o tome da tjelesne funkcije utječu na način na koji poimamo svijet te da imaju posljedice koje možemo tek naslutiti. Mirjana Preis govori o procesima razmišljanja i osjećanja tijelom. Viši organizam kao što je čovjek mora u odnosu prema jednom objektu razraditi dvije vrste senzora, senzore za objekt s kojim je u interakciji i senzore za vlastito tijelo, da bi znao u kojem je odnosu njegovo tijelo prema objektu. Svjesnost nije odvojena od tijela nego je upravo čine tjelesne funkcije koje se očituju kao osjećaji. 

Osjećaji su kompleksan skup postupaka kojima se usklađuje odgovor tijela na vanjske poticaje. U mozgu na neki način postoji tjelesna mapa, ili neuronska mapa tijela, signali se izmjenjuju između tijela i mozga, mozga i okoline. Čitavo tijelo daje odgovor na nastalu situaciju, a tijelo zauzima prostor, posjeduje masu i opire se gravitacijskoj sili. Svako tijelo, bez obzira na karakteristike ima pravo izlagati svoj pokret. Nestalni kakvima se čine, naši osjećaji zapravo nastaju u kretnjama naših mišića i pokretima naše utrobe. Štoviše, ti materijalni osjećaji i fizički pokreti, nužni su za proces razmišljanja. Koreografiju potpisuje Mirjana Preis, a predstavu izvodi Ina Sladić.

Ina Sladić (1986, Zagreb), nakon plesne edukacije pri Školi za klasični balet te Školi suvremenog plesa Ane Maletić odlazi kao stipendistica na Folkwang University of Arts u Essen u Njemačku, gdje je diplomirala 2011. Od tada živi i radi između Njemačke i Hrvatske te surađuje sa brojnim umjetnicima.

Koreografkinja Mirjana Preis plesni je pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih, a bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni ples s kojim je nastupala u svim projektima u zemlji i inozemstvu. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu te Komparativnu književnost i Latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Kölnu, New Yorku, Londonu i Parizu. Ostvarila je niz zapaženih koreografija za Studio za suvremeni ples, Hrvatsku televiziju i ZKM te je dobitnica brojnih priznanja i nagrada. 

Premijera će biti održana u ponedjeljak, 8. prosinca, u Zagrebačkom kazalištu mladih, s početkom u 19 sati. Reprizna izvedba će biti održana u utorak, 9. prosinca, s početkom u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.11.2014