Izlazak iz sjena | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Izlazak iz sjena

Nova knjiga Alberta Toscana i Jeffa Kinklea Cartographies of the Absolute bavi se reprezentacijama kapitalizma u raznim vidovima ljudske djelatnosti.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: Christopher Lucka

Neosporno je da kapitalistički način proizvodnje te liberalne političke i ekonomske doktrine diktiraju svakodnevnim ritmom i izgledom naših života. Fenomeni tih utjecaja vidljivi su kroz funkcioniranje države i njezinih institucija, a u kontekstu posttranzicijskih zemalja pogotovo u prodoru liberalnih doktrina u sfere poput obrazovanja, kulture i umjetnosti, koje su se nekada opirale logici slobodnog tržišta. Na tragu dosadašnjih pokušaja mapiranja i identificiranja djelovanja kapitala, nova knjiga Alberta Toscana i Jeffa Kinklea Cartographies of the Absolute pokušava odgovoriti na pitanje može li se kapital vidjeti.

Knjiga "razmatra različite odgovore na to pitanje koje su ponudili umjetnici, filmaši, pisci i teoretičari u nekoliko posljednjih desetljeća. Fokusira se na krize u reprezentaciji koje su popratile dugotrajnu krizu kapitalizma, stavljajući u prvi plan proizvodnju novih pogleda i artefakata koji se pokušavaju othrvati veličini, nevidljivosti i kompleksnosti apstrakcija koje upravljaju našim životima", stoji u najavi izdavača Zero Booksa.

Cartographies of the Absolute "kao svoj predmet uzima reprezentaciju kao takvu, koju prati kroz teorije, modele, vizualna djela, filmove, romane, tehničke projekte i cijele gradove. Ogromna je to muzejska izložba materijalnih i mentalnih artefakata koji pokušavaju - svjesno ili ne - prenijeti totalnost koja je neumoljivo na djelu svugdje u kasnoj fazi kapitalizma. Ali ovo je usto i duboko teorijsko djelo koje nas doista poziva da dolazimo do novih filozofskih misli o ovom sustavi i kako da ga se u konačnici učini vidljivijim. Iz knjige bi svakako trebale proizaći nove zamisli o zadacima kritike i same proizvodnje umjetnosti", stoji u osvrtu književnog kritičara i teoretičara Fredrica Jamesona.

Alberto Toscano bavi se kritičkom teorijom na Odsjeku za sociologiju pri londonskom sveučilištu Goldsmiths. Autor je knjiga The Theatre of Production: Philosophy and Individuation between Kant and Deleuze (Palgrave, 2006.) i Fanaticism: On the Uses of an Idea (Verso, 2010.), dok se je u prevoditeljskom radu istaknuo prijevodima djela Alaina Badioua i Antonija Negrija.

Jeff Kinkle doktorirao je na Centru za kulturalne studije sveučilišta Goldsmiths. Član je uredničkog kolegija časopisa SITE kao i umjetničkih kolektiva Sakerna i Everyone Agrees. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.02.2015

VEZANE VIJESTI

Fanatizam naš svagdašnji

Razgovarali: Ante Jerić i Antonija Letinić

O ideji fanatizma i njeznim prošlim i sadašnjim upotrebama razgovoramo s Albertom Toscanom.

Mrvice s gozbe

Piše: Ante Jerić

Donosimo osvrt na simpozij Sofistika: snaga lažnog održanog u lipnju u Multimedijalnom institutu u Zagrebu.

Aberacije jednakosti

Piše: Ante Jerić
Alberto Toscano, filozof i predavač na londonskom sveučilištu Goldsmiths, u zaključnom predavanju ovogodišnje Zelene akademije, pratio je razvoj ideje jednakosti u posljednja dva stoljeća.