Izlet na Velebit i ostali pokušaji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izlet na Velebit i ostali pokušaji

Vježbanje obitelji je performativno konceptualna serija fotografija Petre Mrše, a završni dio koncepta čini i umjetnička knjiga.

25.11.2015 - 16.12.2015 , Split - Galerija MKC

U srijedu, 25. studenog, u 20 sati u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split u Domu mladih bit će otvorena izložba Vježbanje obitelji riječke umjetnice Petre Mrše

Vježbanje obitelji je performativno konceptualna serija fotografija, a završni dio istog umjetničkog koncepta čini i knjiga izdana u suizdavaštvu MMSU Rijeka, ARL, MKC Split i zagrebačke galerije Kranjčar. Umjetničku knjigu će u galeriji MKC-a predstaviti istog dana u 19 sati urednica izdanja i kustosica MMSU Rijeka Nataša Šuković te sama umjetnica Petra Mrša. 

Umjetničin projekt Vježbanje obitelji započeo je 2014. s eksperimentiranjem i glavnom preokupacijom istraživanja na koji se način uhodani intimni odnosi unutar vlastite obitelji mogu promijeniti. Izložba predstavlja 38 fotografija koje su ušle u završnu seriju Vježbanja obitelji, a prikazuju članove autoričine obitelji na izletu na Velebitu kako izvode vježbe koje im je umjetnica postavila u namjeri da izađu iz uhodanih uloga i modela ponašanja. 

Cijeli koncept Vježbanje obitelji dio je Mršinog diplomskog rada na studiju fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a u okviru projekta razvijen je i website putem kojeg su zainteresirane obitelji pozvane da se pridruže izvođenju vježbi te dostave dokumentaciju svojih iskustava putem fotografija, video ili zvučnih zapisa, transkripata ili tekstualnih opisa.

Umjetnička knjiga pored serije fotografija sadrži i tekstove kustosice Nataše Šuković i same umjetnice Petre Mrše, ali uključuje i doprinosi drugih obitelji koje su se odazvale pozivu umjetnice. Dizajn knjige potpisuje zagrebački dizajner Jan Pavlović, pismo Hrvoje Živčić, ilustracije Stipan Tadić, prijevod na engleski Lidija Toman i lekturu Gordana Ožbolt

Petra Mrša je rođena 1985. godine u Rijeci. Završila je sociologiju i psihologiju, a Vježbanje obitelji je diplomski rad na studiju Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. Imala je deset samostalnih izložbi (HoxtonGallery, UK, SavignanoImmagini, Italija, Centralna postaja, Slovenija, Galerija VN, KIC, Galerija Waldinger, Galerija Kortil...) i dvadesetak skupnih (MSU Zagreb,Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Grada Zagreba, ULUPUH, POGON Jedinstvo, Galerija SC...). Sudjelovala je u umjetničkim kolonijama i multimedijalnim projektima: IS_land 2 (2013), Pristajanja (2013), Otočka karta 2 (2014), Photobookevent (2014). Dobitnica je nagrada: Rovinj Photodays Akt (2010), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2011), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2012), SavignanoImmagini Best portfolio (2012), te nominirana za ESSL artaward 2013. 

Izložba je otvorena do 16. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.11.2015