Izlog uništene kulture | kulturpunkt

Izlog uništene kulture

Zatvaranjem vrata riječkog Malog salona gasi se još jedan prostor u kojemu je umjetnost neposredno prisutna u javnom prostoru i svakodnevnom životu grada.

Piše: Ivana Pejić

FOTO: Tanja Kanazir, Drugo more / Flickr

  • A
  • +
  • -

"Drage privremene i stalne građanke i građani Rijeke, obavještavamo vas da od ove jeseni Mali salon prestaje biti izložbeni prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Nakon više od 70 godina izložbene djelatnosti i značajne uloge koju je odigrao na kulturnoj i društvenoj mapi grada noseći i ulogu jednog od posljednjih prostora kulture na Korzu, Mali salon od jeseni preuzima vlasnik prostora, Hrvatska radiotelevizija, koja će ga koristiti u druge svrhe." Ovim riječima, izvješenima u formatu osmrtnice na prozorskom izlogu kojeg su uobičajeno ispunjavali naslovi izložbi domaćih i inozemnih umjetnika, najavljeno je zatvaranje (još jednog) važnog prostora kulture, koji kao ispostava Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci djeluje već sedamdeset godina.

Kako je za Novi list rekao voditelj odnosa s javnošću Ivo Matulić, MMSU je sredinom lipnja od HRT-a zaprimio obavijest o raskidu Ugovora o zakupu poslovnog prostora, sklopljenog 2000. godine između Muzeja kao zakupoprimca i Hrvatske radiotelevizije kao zakupodavca. Radi se prostoru veličine stotinu kvadrata smještenom u prizemlju zgrade na Korzu na broju 24, iz kojeg Mali salon treba iseliti u roku od 90 dana kako bi se prostor prenamijenio u studio za praćenje programa Europske prijestolnice kulture. Uz apsurdnost postupka zatvaranja prostora kulture kako bi se ista mogla medijski pratiti, otkazivanje najma onemogućuje i održavanje triju izložbi koje su do kraja ove godine trebale biti postavljene u Malom salonu i to upravo kao dio pretprograma Europske prijestolnice kulture. Dodatna pitanja i zabrinutost nameće i Matulićev navod prema kojem nakon završetka programa Prijestolnice kulture nije planiran povratak prostora izložbenoj funkciji.

Na to kao i na pitanje je li HRT mogao naći alternativni prostor za potrebe studija, odgovor s Prisavlja nismo dobili. U dopisu koji smo primili stoji tek demanti medijskih napisa kako je Hrvatska radiotelevizija "izbacila MMSU iz Malog salona", uz napomenu kako je riječ o "legitimnom raskidu ugovora budući da je navedeni prostor u Rijeci u vlasništvu HRT-a". Kao razlog ponavljaju kako HRT "želi aktivno pratiti Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, stoga će navedeni prostor biti preuređen te stavljen u funkciju produkcije i radijskog i televizijskog programa, odnosno bit će korišten kao studio, poput primjerice HRT-ova studija u Bogovićevoj ulici u Zagrebu" Na koncu, izražavaju i žaljenje što ne mogu omogućiti dulji boravak Malog salona u navedenom prostoru, pojašnjavajući kako pripreme za opremanje studija (tehničke i građevinske) traže dosta vremena.

"Zar zaista itko smatra da otvaranje vidljivog radio-studija vrijedi zatiranja izložbenog prostora kojeg su generacije riječkih kulturnih djelatnika vodile i razvile u jedan od najpoznatijih izložbenih prostora u regiji i šire?", pitaju se s druge strane članovi Hrvatske Sekcije AICA – Međunarodnog udruženja likovnih kritičara. U priopćenju koje potpisuju članovi izvršnog odbora Branko Franceschi, Boris Greiner, Silva Kalčić, Barbara Vujanović i Anita Zlomislić ističe se kako je "zatvaranje Malog salona eklatantni primjer teške pogreške u vođenju kulturne politike, na žalost sve prisutnije i u drugim hrvatskim gradovima, i simptom neshvaćanja važnosti održavanja kontinuiteta ikoničkih kulturnih prostora kao temelja urbaniteta, u ovom slučaju urbaniteta Rijeke". Stoga pozivaju javnost, likovnu publiku, a posebno stručne udruge likovnih umjetnika, povjesničara umjetnosti, muzealaca, ICOM i Ministarstvo kulture RH, da svojim glasovima i autoritetom "spriječe da Rijeka umjesto prijestolnice kulture postane njenim stratištem". 

Zatvaranjem vrata Malog salona gasi se i još jedan prostor u kojemu je umjetnost neposredno prisutna u javnom prostoru i svakodnevnom životu grada, dok se glavnina kulturnih sadržaja (posebno nekomercijalnih) kroz projekt budućeg “kvarta kulture” seli u industrijski kompleks Benčić. Hoće li u njemu biti mjesta i za sedamdesetogodišnju riječku instituciju koja je pored domaćih i međunarodnih izložbi suvremene umjetnosti, uz brojne okrugle stolove, predavanja i radionice, svoja vrata otvarala i nezavisnoj kulturi, za sada nije poznato. Preostaje nam tako tek pribrojiti Mali salon zbroju recentnih kulturnih poraza, i upisati se u "knjigu žalosti" postavljenu uoči njegove pretposljednje izložbe, u koju su građani pozvani zabilježiti svoja sjećanja na kulturnu i društvenu ulogu toga prostora.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 31.07.2019

VEZANE VIJESTI

Otvoreno o prostorima

Javni razgovor o prostorima za rad i prezentaciju rada organizacija i inicijativa u kulturi posebno će se osvrnuti na postojeće i buduće suradnje u polju i nove modele upravljanja.

Uspješna tranzicija u kulisu

Piše: Lujo Parežanin
Umjesto da bude dio širokog ulaganja u kulturu, osnivanje Filmskog ureda Grada Zagreba prije djeluje kao znak da razvojnu perspektivu u kulturi imaju samo njeni tržišno isplativi dijelovi.

Devastacija pod krinkom renovacije

Piše: Lujo Parežanin
Oduzimanje kina Europa Zagreb Film Festivalu trebalo bi shvatiti kao dio općeg problema upravljanja kulturnom infrastrukturom, njezine komercijalizacije i privatizacije.