Izložba Eros Kalos | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izložba Eros Kalos

Skupna izložba Eros Kalos istražuje pitanja etičkog i estetičkog vrednovanje umjetničkih djela u izvanrednim okolnostima političkih i ideoloških prevrata.

27.10.2011 - 28.10.2011 , Zagreb - Galerija Jogurt – AKC Medika

Petnaestak sudionika na izložbi umjetničkim sredstvima i postupcima  ispituje kako se stvarni ili prividni društveni, politički, ideološki preobražaji i preokreti kod nas, u Europi i svijetu u koje su kao svjedoci ili pak aktivni sudionici involvirani u razdoblju od 1991. do 2011. anticipiraju, prezentiraju ili prelamaju u njihovu razumijevanju etičkih i estetičkih načela i aspekata vlastitih djela te pristupa nasljeđenim kategorijama lijepog i dobrog.Epistemologija umjetnosti ukazuje na mijene shvaćanja kanona, pravila, lijepog – dobrog, te shodno tome i uobičajenih parova suprotnosti: dobro – zlo, lijepo – ružno, istinito – lažno, stvarno – nestvarno, autentično – neautentično kojima se na nerijetko ekstremno radikalan način bavi većina umjetnika predstavljenih na ovoj izložbi.

Teza ovoga projekta jest da se u izvanrednim okolnostima političkih i ideoloških prevrata, smjena vlasti, kakve su umjetnici od 1990. do danas proživjeli u nekoliko navrata do krajnosti zaoštravaju i paradoksi etičkog i estetičkog vrednovanja umjetničkih djela, pristupa, poetika, postupaka, a da je umjetnik dužan preispitivati na području plastičkog znaka i vizualnog mišljenja ethos vlastitog djelovanja, tima i naslijeđene metafizičke, estetičke i transestetičke pretpostavke ugrađene u same kategorije na koje se umjetnost, ne samo akademska, najčešće prešutno poziva. Postavlja se pitanje: Što se dešava s lijepim, dobrim te istinom u tim previranjima i smjenama? Koji je telos umjetničkog djelovanja? – u relaciji  i  interakciji s društvenim dešavanjima i zahtjevima trenutka?Sudjeluju: Sandro Đukić, Danko & Friščići, Antun Božičević, Davor Mezak, Marko Marković, Rade Jarak, Igor Zlobec, Marijan Crtalić, Denis Krašković, Sven Klobučar, Dinko Domačinović, Ivan Marušić, Frane Rogić, Tanja Vujasinović, Domagoj Sušac, Vladimir Frelih, Dragan Matić, Igor Grubić i Sound system greenzone studio. Kustos je Branko Cerovac.

Otvorenje je u četvrtak, 27. listopada u 20 sati, a izložbu možete pogledati još i 28. listopada.Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 27.10.2011