Izložba hrvatskog dizajna 1112 | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izložba hrvatskog dizajna 1112

Izložba uključuje dizajnersku produkciju u svim područjima - od vizualnih komunikacija, produkt dizajna, postava izložbi, elektroničkih medija, do dizajnerskih koncepata i modnog dizajna.

13.09.2012 - 15.11.2012 , Zagreb - Muzej za umjetnost i obrt

Aktualni pregled sedmi je po redu otkad je projekt lansiran 1999. godine, u tada još znatno manjem obimu. Izložbe hrvatskog dizajna prerastale su svoj okvir iz godine u godinu s novim uključenim kategorijama, većim odazivom dizajnerske zajednice i javnosti, a od prvih postava u Galeriji Forum unutar jednog desetljeća mijenjale su institucije-domaćine te se već dva izdanja održavaju u izložbenom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt. Izložbu organizira HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Muzejom za umjetnost i obrt. 

Izložbe hrvatskog dizajna do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja sustavno obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetnu recepciju stručne i široke javnosti. Pozicionirajući se između manifestacija s dugom tradicijom poput Zgraf-a (posvećenog vizualnim komunikacijama) i Zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna, ove izložbe nastoje strogom selekcijom i svojom unutarnjom strukturom reflektirati stvarno stanje na hrvatskoj dizajnerskoj sceni s tržišnog, društvenog i kulturnog aspekta. Cilj izložbe je afirmirati dizajn kao tržišno i društveno relevantnu struku. Kroz strogu selekciju izdvaja i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1112 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a sustavno prati i studentsku produkciju visoke razine nastalu u okviru domaćih obrazovnih institucija.

Selekcijsku komisiju koja je ove godine odlučivala o izboru radova koji će biti predstavljeni na izložbi činili su profesionalci u različitim područjima: Nikola Đurek, Narcisa Vukojević (grafički dizajneri), Neven Kovačić (produkt dizajner), Vanja Bertalan (informacijski arhitekt), Silvio Vujičić (likovni umjetnik i modni dizajner). 

Radovi na izložbi 1112 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama: dizajn vizualnih komunikacija, dizajn elektroničkih medija/dizajn interaktivnih medija, dizajn ambalaže, industrijski/produkt dizajn, postav izložbi/prostorna grafika/signalizacija, modni dizajn te koncept. Uz samu izložbu, koja će trajati od 13. rujna do 15. studenog, održat će se i niz predavanja, prezentacija i okruglih stolova, o čijem rasporedu ćemo vas obavijestiti naknadno. Ocjenjivački sud dodijelit će jednu Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, te Nagrade i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva za svaku od kategorija, a njihov broj ovisit će o kvaliteti pristiglih radova. 

Više informacija i raspored događanja potražite ovdje.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 10.09.2012