Izložba riječi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Izložba riječi

Izložba Vlatke Kolarović Korpus predstavlja arheologiju istraživanja jezičnog korpusa i suvremene spoznaje o jeziku analizirane iz naše komunikacije u digitalnom prostoru.

14.03.2013 - 29.03.2013 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

Sve što možete zamisliti nalazi se na ovoj izložbi. Sve što možete pročitati, napisati i izgovoriti u jednoj minuti, jednom satu, jednom danu, jednom mjesecu, jednoj godini i čitavom životu nalazi se na ovoj izložbi.

Jeste li znali da je Dobriša Cesarić čitav svoj opus izradio uz pomoć nešto malo više od 10.000 riječi, koliko su mnogi od nas već ostavili samo na Facebooku? Znate li koja je najčešće korištena imenica u hrvatskom jeziku? Zašto u jeziku vrijedi samo Zipfov zakon – prema kojemu, od stotina milijuna oblika riječi koje koristimo, tek njih oko 4.000 čine 80 posto svih tekstova i svih naših komunikacija? Što je s riječima koje koristimo, a nisu nikada zapisane ni u jednom rječniku?

Izložba Korpus jest izložba riječi. Vrlo netipična izložba koja u galeriju stavlja hrvatski jezik i oblikuje arhitekturu jezika kroz posve neočekivane obrise. U njoj su izložene i arheologija istraživanja jezičnoga korpusa (koja datira s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća) i suvremene spoznaje o jeziku analizirane iz naše komunikacije u digitalnom prostoru. Kojih „10 NAJ“ – imenica, glagola, psovki, prezimena itd. – koristimo svaki dan? Na koji način Korpus služi forenzičnoj lingvistici? Koje zemlje imaju najbolje obrađene jezične korpuse? Koji sve tekstovi ulaze u korpus i zašto u nekim korpusima danas ima i preko milijardu riječiNaš je svijet doista, i to nije metafora, sazdan od riječi!

Prema ideji Vlatke Kolarović, uz stručnu suradnju Marka Tadića izložba Korpus obilježit će 15 godina znanstvenoga rada na Hrvatskom nacionalnom korpusu, predstaviti njegovu novu inačicu HNK v3.0 i – učiniti korak prema EU. Ovom se izložbom postavlja i pitanje: Kakva je zemlja ako je oblikuje njezin – jezik? I što taj jezik o nama govori, čak i kada sami nismo sigurni što želimo reći?

Autoricka koncepta Vlatka Kolarović i stručni suradnik Marko Tadić potpisuju i tekstove u katalogu izložbe. Za postav izložbe zaslužni su Dejan Dragosavac Ruta i Marko Matošić.

Otvorenju izložbe u Galeriji VN u četvrtak, 14. ožujka prethodit će razgovor Vlatke Kolarović i Marka Tadića naslovljen Corpus delicti u 19 sati, a izložbu možete pogledati do 29. ožujka

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 11.03.2013