Izložbe suvremene umjetnosti kao medij | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Izložbe suvremene umjetnosti kao medij

U sklopu diskurzivnog programa ovogodišnjeg Salona mladih održava se razgovor sa slovenskom istraživačicom i povjesničarkom umjetnosti Beti Žerovc.

08.06.2018 , Zagreb - Dom hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU)

FOTO: Juraj Vuglač

  • A
  • +
  • -

U petak, 8. lipnja 2018. u 18 sati, u Domu HDLU održava se razgovor sa slovenskom istraživačicom i povjesničarkom umjetnosti Beti Žerovc. Razgovor je dio diskurzivnog programa ovogodišnjeg Salona mladih – Panoptikon, a vodi ga kustosica Salona  Mirna Rul.

Razgovarat će se o pitanju klase i socijalne mobilnosti u umjetničkom sektoru u Europi, radničkim pravima umjetnika i (ne)mogućnostima samoorganiziranja umjetnika, apolitičnosti mladih umjetnika, ulogama strukovnih organizacija u kontekstu institucionalne kontrole, gubljenju kritičke pozicije uslijed imperativa za umrežavanjem, umjetničkim rezidencijama kao suvremenom ekvivalentu srednjovjekovnim vjerskim hodočaščima, o izložbi suvremene umjetnosti  kao mediju, te o promjeni uloge umjetničkih institucija.

Beti Žerovac slovenska je teoretičarka i povjesničarka umjetnosti. Predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti ljubljanskog Filozofskog fakulteta. Područje njenog interesa su vizualne umjetnosti i svijet umjetnosti od sredine 19. stoljeća naovamo, s fokusom na njihovoj ulozi u društvu. Tijekom posljednjih petnaestak  godina, njen se interes usmjerio na fenomen kustosa suvremene umjetnosti, izložbe suvremene umjetnosti kao medija i promjenu uloge umjetničkih institucija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.06.2018