Izložbeni koncept Samo jednom prvi put | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Izložbeni koncept Samo jednom prvi put

Natječaj je otvoren za sve neafirmirane kustose/ice, kolektive, studente/ice povijesti umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti te teoretičare/ke sa smislom za realizaciju izložbe.

ROK: 30.09.2019

Galerija Pikto poziva kustose/ice i kustoske kolektive koji nikad nisu samostalno postavili izložbu da se prijave na natječaj i osmisle izložbeni koncept III. ciklusa "Samo jednom prvi put" za postavljanje izložbe u 2019. godini. Natječaj je otvoren za sve neafirmirane samostalne kustose/ice, kustoske kolektive, studente/ice povijesti umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti te teoretičare/ke sa smislom za realiziranje izložbe. Kustosi/ce mogu postaviti samostalnu ili skupnu izložbu u bilo kojem mediju: slikarstvo, kiparstvo, grafika, crtež, umjetničke instalacije, performans, akcije, fotografije, konceptualna umjetnost, video i novi mediji.

Kustos/kolektiv je dužan poslati kratak koncept izložbe s popratnim materijalima (skice, fotografije) i životopis.

Ciklus "Samo jednom prvi put" je projekt koji pruža priliku mladim kustosima bez mnogo iskustva i posebno je usmjeren na studente povijesti umjetnosti da se kroz praktični rad, postavljanje i kuriranje izložbe stručno usavršavaju i profesionalno napreduju. Ovaj projekt je osmišljen iz stvarne potrebe, s obzirom na činjenicu da u akademskom kurikulumu nedostaje praktični dio, zbog čega studenti po završetku fakulteta ne poznaju proces pripreme i organizacije izložbe. U sklopu ovog projekta mladi kustosi/ce imaju priliku surađivati s umjetnicima, osmisliti ili doraditi već postojeći koncept, napisati predgovor, dizajnirati katalog (opcionalno) te održati govor na otvorenju izložbe. Galerija Pikto osigurava tehničku podršku, prostor i mentore/ice koji prate rad i razvoj projekta. 

U listopadu 2019. godine izvest će se druga ovogodišnja izložba III. ciklusa projekta "Samo jednom prvi put" koja će ujedno biti prva izložba ovog ciklusa u Rijeci u Galeriji SKC.

U prijavi je potrebno priložiti:

1. Životopis (u tekstualnom obliku najviše do jedne kartice teksta)

2. Ogledni materijal (fotografije, vizuali)

3. Sažetak koncepta i potrebna oprema za realizaciju

Kustos/ica/kustoski kolektiv može priložiti maksimalno jedan projekt, a neće se razmatrati već izloženi radovi ili projekti.

Prijave možete poslati na mail adresu, a rezultati natječaja bit će objavljeni 3. listopada na internetskoj stranici galerije Pikto.

Rok za prijavu je 30. rujan.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 18.09.2019