Između kulture, medija i umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Između kulture, medija i umjetnosti

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva u Zagrebu se od 1. do 3. prosinca održava simpozij Filozofija i umjetnost.

  • A
  • +
  • -
Kao što smo već pisali, u popratnom dijelu simpozija, u suradnji s Human Rights Film Festivalom, održat će se premijera filma Želimira Žilnika Jedna žena - jedan vek. Projekciju filma koji "kroz životnu priču danas 99-godišnje Dragice Srzentić, osvjetljava niz značajnih događaja i osoba vezanih za jugoslavensku povijest prije i poslije Drugog svjetskog rata", pratit će diskusija pod moderaturom Petra Milata i Mime Simić u kojoj će sudjelovati autor filma, kao i njegova glavna junakinja.

"Pokušaji određenja filozofije s obzirom na njezin sadržajni, formalni i bitni smisao", piše Ankica Čakardić, predsjednica organizacijskog odbora simpozija Filozofija i umjetnost,  "obično u zapadnoj tradiciji razmatraju i razgraničavaju filozofiju od znanosti, mita, religije i, dakako, umjetnosti. Umjetnost nije tek uzvišeni oblik ljudskoga izražavanja, ona je zapravo sebi svojstveno razotkrivanje bîti ljepote, stanovita uspostava života u istini i slobodi uma. Upravo stoga je veza filozofije i umjetnosti osobito bliska: umjetnost oslobađa filozofiju kad je posrijedi svijet nadosjetilnoga, i obrnuto, filozofija oslobađa umjetnost od njezine zatvorenosti u oblasti osjetilnog. [...] Kolidirajući horizonti umjetnosti i filozofije (sa širokim spektrom njihovih vlastitih polja i grana) također predstavljaju plodno tlo za njihov susret s teorijom umjetnosti, mediologijom, kulturologijom, komunikologijom, antropologijom, etnologijom, sociologijom, psihologijom, pedagogijom, teologijom, ekonomijom, pravom, politikom, muzeologijom, urbanistikom, arhitekturom, dizajnom, kao i s medicinom i prirodnim znanostima, te biotehnologijom i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Na taj se način Hrvatsko filozofsko društvo, vjerno svojoj tradiciji, još jednom potvrđuje kao medij interdisciplinarne i pluriperspektivne suradnje različitih pristupa koji afirmiraju ovu posve aktualnu temu".

Tijekom samog simpozija, koji se održava u Velikoj dvorani Školske knjige, o odnosu filozofije i umjetnosti govorit će, među ostalima, Žarko Paić, Tomislav Brlek, Maja Solar, Marijan Krivak, Željka Matijašević, Marko Tokić, Mojca Rapo, Boris Beck i Leonida Kovač

Također, u suradnji sa zagrebačkim Multimedijalnim institutom održat će se i okrugli stol naslovljen Umjetnost i društveni angažman u kojem sudjeluju Nataša Govedić, Nicole Hewitt, Leonida Kovač, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović i Vili Matula, a moderiraju Ankica Čakardić i Hrvoje Jurić

Također, nije na odmet istaknuti, zainteresiranima bi mogao biti zanimljiv i program međunarodne konferencije Dosezi psihoanalize: književnost, izvedbene umjetnosti, film i kultura koja će se održati 27. i 28. siječnja 2012. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u čijem će radu, među ostalima, sudjelovati Mladen Dolar i Alenka Zupančič.

Detaljan raspored simpozija Filozofija i umjetnost potražite na stranicama Hrvatskog filozofskog društva. 

KP / HFD

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.11.2011