Između Bollywooda i art filma | kulturpunkt

Najave Program

<

Između Bollywooda i art filma

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećenog indijskom filmu, održavaju se tribina, projekcije i izložba.

31.03.2017 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (88) posvećenog indijskom filmu, u petak, 31. ožujka, od 19.15 sati u Kinu Tuškanac, održat će se četvrta filmska večer HFLJ-a. 

Program Četvrte filmske večeri Hrvatskog filmskog ljetopisa otvorit će u 19.15 sati tribina "Između Bollywooda i art filma" na kojoj sudjeluju dr. sc. Etami Borjan s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjakinja za etnografski i indijski film, magistra indologije Marijana Janjić, posvećena istraživanju Bollywooda i indijske književnosti, te dr. sc. Nikica Gilić, glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta. 

U 20 sati bit će prikazan 36 Chowringhee Lane (r: Aparna Sen, 1981), klasik bengalskog art filma i jedan od prvih indijskih filmova s jasnom feminističkim porukom koji je otvorio vrata tamošnjem ženskom filmu. 36 Chowringhee Lane redateljski je prvijenac Aparne Sen u kojem ona, kroz lik neudane i usamljene učiteljice engleskog jezika modernih svjetonazora, kritizira patrijarhalno društvo u Indiji u kojem su potrebe žene neprepoznate ili zanijekane.

Aparna Sen veteranka je među indijskim redateljicama, a njezini filmovi već su desetljećima inspiracija mlađoj generaciji feministički orijentiranih autorica. Sen se u svojim filmovima profilirala kao redateljica snažnih psiholoških drama s jakim ženskim likovima čiju psihologiju secira do sitnih detalja. No bogata galerija različitih ženskih likova koji se bore s predrasudama i izazovima života u današnjoj Indiji tek je jedna od privlačnih strana ovog remek-djela. 

Tijekom cijelog trajanja filmske večeri u predvorju kina Tuškanac moći će se razgledati i izložba najboljih indijskih filmskih plakata.

Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.03.2017