Između ekshibicionizma i skrivanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Između ekshibicionizma i skrivanja

Izložbom X Pozicija Kristina Marić u opreci između aktivnog i pasivnog gradi vlastitu umjetničku poziciju, u kojoj se istovremeno izlaže kao subjekt i kao objekt.

03.03.2018 - 18.03.2018 , Osijek - Kazamat

U prostoru osječke Galerije Kazamat u subotu, 3. ožujka otvara se izložba X Pozicija autorice Kristine Marić.

Kako u najavi izložbe piše Igor Loinjak, umjetnica iz djela u djelo nastoji zamijeniti teze formulirajući upravo oko te zamjene osnovne obrise vlastite umjetničke pozicije. Prvu poziciju karakterizira aktivan odnos prema situaciji – akcija, borba, igra i bijeg – dok je druga sušta suprotnost prvoj, iako s njom uključena u aktivan dijalog. 

"Karakteristična dimenzija izloženih djela odnos je umjetnice prema mogućnostima koje nudi komunikacijski proces. Komunikacijski elementi djela Kristine Marić vrlo su jasni i oslonjeni na tradiciju umjetničkog pristupa u kojem se tijelo umjetnika tretira istovremeno i kao subjekt i kao objekt konačnog djela ili umjetničkoga čina. Bilo da se ekshibicionistički izlaže pogledu drugih bilo da se od toga pogleda skriva, Kristina Marić uvijek računa s činjenicom da je ona društveno biće i takva joj je komunikacija nužna kako bi vlastitom energijom ulančala komunikacijski lanac odnosa u kojemu je zadatak svakoga sudionika toga lanca ispitati osjećaje prema sebi i ostalim karikama koje sačinjavaju njegovu cjelinu."

Otvorenju izložbe, s početkom u 19 sati, prethodi razgovor s umjetnicom, nakon čega će autorica izvesti performans Na nišanu.

Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.03.2018