Između ironije i parole | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Između ironije i parole

Mangelosova izložba bavi se posljednjom dekadom njegova rada: manifestima, tezama, projektima i bilješkama u kojima je dijalogizirao i sporio sa svime što je proučavao.

04.04.2019 - 18.05.2019 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Izložba Dimitrija Bašičevića Mangelosa Manifesti, teze, projekti i bilješke otvara se u četvrtak, 4. travnja u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Nova. Izložba se bavi posljednjom dekadom Mangelosova rada: manifestima, tezama, projektima i bilješkama koje je pisao sedamdesetih godina na drvenim tablama i novinskim isječcima, globusima i u crno preboojanim tiskanim knjižicama. Kustosica izložbe je Branka Stipančić, koja će u utorak, 9. travnja u 18 sati održati stručno vodstvo izložbom.

"U Manifestima je Mangelos dijalogizirao i sporio sa svime što je proučavao, a njegov je raspon interesa bio velik, od filozofije i umjetnosti do psihoanalize, biologije i fizike. Humor i ironija bili su prisutni u načinu kojim je izlagao svoje misli: kritizirao je autoritete i kombinirao različite strane jezike u raskoraku između pretenciozne poruke i duhovite rečenice. Svjestan da takvo pisanje nije odraz preciznosti funkcionalnog mišljenja za koje se zalagao, sažeo je svoje manifeste u kratke i jasne forme koje su stale na njemu važnu podlogu – globus", navodi se u najavi izložbe.

Dimitrije Bašičević (1921., Šid – 1987., Zagreb) je živio i radio u Zagrebu. Bio je član neoavangardne grupe Gorgona, aktivne u Zagrebu između 1959. i 1966. godine. Samostalne je izložbe imao u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama te je sudjelovao na mnogim grupnim izložbama. Njegova umjetnička djela nalaze se u kolekcijama londonskog muzeja Tate Modern, pariškog Muzeja George Pompidou, njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMa), pitsburškog Umjetničkog muzeja Carnegie. 

Zagrebačka izložba Manifesti, teze, projekti i bilješke u Galeriji Nova otvorena je do 18. svibnja.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 03.04.2019