Između margine i mainstreama | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Između margine i mainstreama

Nadolazeća tribina Filmskih večeri u Močvari - uz Mimu Simić, Danijela Brlasa, Damira Radića i Milenu Zajović - bavit će se fenomenom kultnog filma.

23.03.2015 , Zagreb - Močvara

David Lynch, Eraserhead, 1977.

  • A
  • +
  • -

Tribina Kultni film: Između margine i mainstreama održat će se u ponedjeljak, 23. ožujka s početkom u 20 sati

"Svatko od vas nedvojbeno može nabrojati šaku naslova koje je u svojoj filmofilskoj karijeri pogledao/-la bar dvadeset puta; znate ih napamet, i tekst i glazbu i koreografiju, i svaki prizor dekapitacije, defenestracije i kastracije, i svaki udarac žičanom vješalicom iznova upijate sa sladostrašćem, kao da je prvi put. Te filmove slijedili biste na kraj svijeta, zbog njih ste zapravo ostavili obitelj i sad živite ispod nekog mosta, s filmskim istomišljenicima", stoji u najavi događanja.

O kultnom filmu i svim njegovim obilježjima i pojavnostima govorit će Damir Radić, Danijel Brlas i Milena Zajović Milka, a diskusiju će moderirati Mima Simić.

Nakon razgovora slijedi projekcija izvrsnog dokumentarca Stuarta Samuelsa Ponoćni filmovi: od margine do mainstreama ("Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream", 2005) koji se bavi kultnim filmovima koji su promijenili svijet, kao i njihovim redateljima.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.03.2015