Između modernističke estetike i revolucionarne politike | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Između modernističke estetike i revolucionarne politike

 

O odnosu između estetičkog i političkog u spomenicima iz socijalizma, te o reakcionarnim bavljenjima antifašističkim sjećanjem, u Galeriji Nova govorit će Gal Kirn. 

  • A
  • +
  • -

U utorak, 9. listopada u 18 sati, kustoski kolektiv WHW u zagrebačkoj Galeriji Nova, u okviru programa Izložbe Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj, organizira predavanje mladog slovenskog istraživača Gala Kirna. U predavanju naslova Između modernističke estetike i revolucionarne politike, ili što nam raspad jugoslavenskih spomenika revoluciji (još uvijek) danas može reći? Kirn kreće od paradoksa inherentnog takozvanim spomenicima revoluciji a potom će se pozabaviti formulacijom nekoliko teza o temporalnosti socijalistički modernističkih memorijalnih radova. Kirn se zanima paralaktičkim kretanjem spomenika između modernističkog esteticizma (koji ambivalentno nastavlja, ali se i distancira od službene kulturne politike socijalističke Jugoslavije) i pitanja revolucionarne politike, koja je preživjela unutar projekta Jugoslavije. U svom će izlaganju analizirati nekoliko oglednih primjera (Kozara, Petrova Gora), a na kraju će se posvetiti pitanju različitih reakcionarnih bavljenja antifašističkim sjećanjem postjugoslavenskog konteksta. 

Gal Kirn je nekadašnji istraživač Instituta za kulturna istraživanja (ICI) u Berlinu. Trenutno radi pri Istraživačkom centru Slovenske akademije umjetnosti i znanosti u Ljubljani i čeka na obranu disertacije na temu Louisa Althussera i povijesti uspona i raspada revolucionarne Jugoslavije. Bio je istraživač na Jan van Eyck akademiji u Maastrichtu (2008-10), gdje je organizirao niz internacionalnih konferencija o Jugoslaviji i samoupravljačkom urbanizmu, jugoslavenskom crnom talasu i Althusseru. U Ljubljani sudjeluje u Delavsko-punkerskoj univerzi, koja postavlja platformu raznih događaja: predavanja, filmskih seminara i čitalačkih grupa. Dopisni je urednik međunarodnog časopisa Historical Materialism, su-urednik knjiga Susrećući Althussera i Surfanje crnim talasom. Transgresivni trenuci u jugoslavenskom filmu i urednik knjige Postfordizam i njegova nezadovoljstva.

Izložba Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj dio je WHW-ovog međunarodnog projekta Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?).

Izvor: WHW

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 04.10.2012

VEZANE VIJESTI

Kako misliti spomenik revoluciji?

Izložba-akcija Jučer sutra kustosice Vesne Vuković bavi se memorijalima kao društvenim prostorom.

Razlaganje suvremenog fašizma

U sklopu projekta Koliko fašizma?, kustoski kolektiv WHW će postaviti dvije izložbe u Utrechtu i Antwerpenu.