Između osobne autonomije i političke odgovornosti | kulturpunkt

Između osobne autonomije i političke odgovornosti

Tribina organizirana u suradnji Kinoteke i SPID-a raspravlja o načinu na koji se u narativima ratnih filmova artikuliraju pitanja roda, klase i društvene uvjetovanosti.

Pripremila: Ivana Pejić

Prizor iz filma Deveti krug, r. France Štiglic

  • A
  • +
  • -

U srijedu, 1. prosinca nakon projekcije filma Abeceda straha Fadila Hadžića u kinu Kinoteka održava se tribina Između osobnog i političkog. Povod tribine je završetak programa Okupirani gradovi, čiji je zadnji tjedan posvećen "ženskom licu rata" – trilerima o tajnim agenticama, dvostrukim špijunkama i članicama pokreta otpora čijim su sudbinama upravljale silnice roda, klase i etniciteta kakve nisu vrijedile za njihove muške kolege.

Na tribini sudjeluju mentorice ovogodišnjeg izdanja SPID-ovog scenarističkog programa Zora Dirnbach – docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Maša Grdešić te istraživačica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu Marija Brajdić Vuković, uz moderaciju dramaturginje i koordinatorice programa Jasne Jasne Žmak.

Sudionice tribine raspravljat će o načinima na koji se kroz špijunski zaplet artikuliraju pitanja roda, klase i društvene odgovornosti u filmovima Abeceda straha Fadila Hadžića (1961) i Deveti krug France Štiglica (1960), a osvrnut će se i na to kako su navedene teme adresirane i u ostalim filmovima programa Okupirani gradovi: Ozloglašena Alfreda Hitchcocka (1946), Crna knjiga Paula Verhoevena (2006) i Požuda, oprez Anga Leeja (2007).

Povod tribini nedavno je osnovani program za razvoj scenarija Zora Dirnbach, koji je ime dobio po scenaristici filma Deveti krug. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama. Više o programu pročitajte ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.12.2021

VEZANE VIJESTI

Treba nam kritična masa radnika u kulturi

Razgovarala: Hana Sirovica
Povodom objave SPID-ovog strukovnog cjenika za scenariste, dramaturge i pisce izvedbenih djela razgovarali smo s članicama njegovog autorskog tima Ninom Gojić i Lucijom Klarić.

Utopija, ovdje i sada

Piše: Ivana Pejić

Tako lijepo predstavlja filmsko istraživanje trans identiteta i estetike te odnosa politike, umjetnosti i svakodnevice na razmeđu dokumentarizma i fikcije.

Virtualni prostor za filmsko druženje

Piše: Ivana Pejić

Povezujući audio, video i tekstualne sadržaje, online magazin Kino teka otvara prostor za raspravu i promišljanje djela, autorskih opusa, žanrova i drugih filmskih tema.