Između pitanja o teritoriju i jeziku | kulturpunkt

Najave Simpozij

<

Između pitanja o teritoriju i jeziku

Na skupu naslovljenom Prevoditi nasilje: jezici, teritoriji Tom Keenan i Ugo Vlaisavljević će predstaviti vlastita razmatranja o novoj retorici i logici nasilja.

04.06.2011 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -
Jedan od prečih zadataka koji se danas postavlja pred kritičku društvenu teoriju jest kako se adekvatno suočiti sa novim oblicima nasilja koji, čini se, izmiču klasičnim obrascima analize socijalnih antagonizama.
Na skupu koji će se održati u Mami, 4. lipnja s početkom u 18 sati, Tom Keenan i Ugo Vlaisavljević će svojim izlaganjima predstaviti vlastita razmatranja o novoj retorici i logici nasilja, između pitanja o teritoriju i jeziku u doba masovnih medija. Nakon izlaganja slijedi moderirana diskusija, popraćena filmskim primjerima (Eyal Sivan, Omer Fast).
Pokušaj da se nasilje misli jest već ispočetka čin prevođenja iz jednog u drugi registar (fizičkog u simbolički, primjerice) koji u onoj istoj mjeri u kojoj aktove nasilja čini barem malo razumljivijima u sam medij komunikacije pak s druge strane uvodi nasilnost, ili fascinaciju nasiljem, čineći ideal transparentnog i ne-nasilnog komuniciranja nedostižnim. No, prevoditi nasilje znači jednako tako susresti se i s prostornom dimenzijom nasilja gdje više nije samo riječ o prelasku iz jezika u jezik, već i o realnom prolazu kroz prostore i teritorije kao mjestom ali i svrhom sukobljavanja.
Thomas Keenan predaje medijsku teoriju, književnost i ljudska prava na njujorškom koledžu Bard, gdje također vodi Human Rights Project. U fokusu Keenanovih istraživanja u posljednje vrijeme je odnos live-medija i humanitarnog intervencionizma, na čemu surađuje sa Eyalom Weizmanom. Od posebnog su interesa brojni Keenanovi članci u kojima je analizirao jugoslavenske sukobe 90-ih. Ugo Vlaisavljević je profesor filozofije na Sveučilištu u Sarajevu, i bez sumnje jedna od najzapaženijih filozofskih osobnosti na području koje se nekad nazivalo Jugoslavija. Autor je većeg broja knjiga i članaka, iz čega bi posebno istakli studije o (post-)jugoslavenskim etnopolitikama i fenomenologiji. Pored akademske djelatnosti Vlaisavljević je ništa manje zapažen u javnom životu Bosne i Hercegovine kao rijetko kritički i provokativan intelektualac.

Skup organizira Multimedijalni institut u suradnji s Lokalnom bazom za osvježavanje kulture [BLOK]. Poduprli Ministarstvo kulture RH; Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. 

Na fotografiji: Tom Keenan 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.05.2011