Između senzualnosti i zavođenja | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

Između senzualnosti i zavođenja

Predstava Tri desetljeća opkoljene ljubavi francuskog koreografa Thomasa Lebruna tematizira doživljaj žudnje nakon pojave AIDS-a.

09.12.2014 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Osamdesete su kao desetljeće obilježene mnogobrojnim preokretima, a u pogledu tijela jedan od naznačajnijih je bila pojava AIDS-a. 30 godina kasnije, stvoren je ovaj plesni spoj Erosa i Thanatosa, prikazujući tijela rastrgana između senzualnosti i igre zavođenja s jedne strane te potencijalne opasnosti koje su sada Drugi mogli predstavljati s druge strane. Thomas Lebrun, važna figura suvremenog plesa u Francuskoj, u tri sola i jednom duetu, uz glazbenu podlogu britanskog i američkog novog vala britkom emocionalnošću secira utjecaj AIDS-a, koji je nasilno i iznenada obuzdao entuzijazam i zanos te generacije.

Nakon izvedbi u dijelima Bernard Glandiera, Daniel Larrieua, Christine Jouve i Christine Bastin, Thomas Lebrun je osnovao svoju organizaciju Illico 2000. godine. Od tada razvija raznoliki opus, a teme koje se ponavljaju u njegovim radovima su spol, ljubav i seksualnost, predstavljajući proces usidren u stvarnosti, ali i usmjeren i na prenošenje znanja, dok mu se u radu pridružuju umjetnici svih pozadina i godina. U 2012. godini napušta regiju Nord-Pas de Calais kako bi postao direktor centra Choréographique national u Toursu.

U sklopu Queer Zagreb Sezone, ova se izvedba održava netremično nakon obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. 

Predstava će biti izvedena 9. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru, s početkom u 20 sati. Ulaznice će biti dostupne pola sata prije početka predstave.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.11.2014