Između snova i filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Između snova i filma

Na prvom, dvodijelnom događanju u sklopu programa Serije za invizibilno kino sudjelovat će filmaši Film.Factoryja i Béla Tarr.

FOTO: Edinburgh International Film Festival

  • A
  • +
  • -

Godine 1978., Dušan Makavejev napravio je Snoviti filmski eksperiment u filmskom mediju, kopirajući i nanovo montirajući odabrane neverbalne sekvence iz jedanaest 16-mm kopija filmova Ingmara Bergmana. Svoj kolaž filma sna predstavio je samo jednom kao filmski performans trostruke 16-mm projekcije, na međunarodnoj filmskoj konferenciji Bergman i snovi, istraživanju odnosa između procesa sanjanja i iskustva gledanja filma na Sveučilištu Harvard u siječnju 1978. Nakon filmskog stoljeća i njegove ustrajne arhivske strategije koju označuju prve političke "nađene snimke", sovjetska revolucionarna montaža oskudnosti kompilacijskog filma, nadrealistički filmski kolaži kao nađeni predmeti, Debordov detournement “ukradenih” filmova, daljne ideologije prisvajanja i sempliranja, memoriju filma ukrala je digitalizacija. 

Remedijacija Makavejevljevog Snovitog filmskog eksperimenta predstavlja koncepte materijalnosti filmske i digitalne umjetnosti, politike filmskih i digitalnih arhiva te oružja subverzije Makavejevljevog rada u nastajanju. Digitalna prezentacija temelji se na radionici eksperimentalnog filma koju je vodila Tanja Vrvilo s grupom internacionalnih filmaša, poslijediplomskih studenta filma na Film.Factory programu koji je pokrenuo Béla Tarr u Sarajevu, gdje je 2013. napravljena prva rekonstrukcija. 

U remedijaciji sudjeluju Levan Lomjaria, Marta Hernaiz, Gonzalo Escobar Mora, Emma Rozanski, Fernando Nogari te Graeme Cole, prema scenariju Makavejevljevog asistenta Matthewa Dude iz 1978. Uz projekciju bit će održan i razgovor s filmašima poslijediplomskog studija Film.Factory i Bélom Tarrom. Remedijacija je nastala u koprodukciji Filma-protufilma i Film.factory, a za koncept je zaslužna Tanja Vrvilo. Prezentacija će biti održana 10. svibnja u Galeriji Nova, s početkom u 20 sati, a biti će predstavljena u sklopu simpozija i umjetničkog programa Umjetnost, institucionalni ‘mrtvi rad’ i granice vrednovanja, koji organizira BADco

U nedjelju 11. svibnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, s početkom u 19 sati, bit će održan panel razgovor s Bélom Tarrom. Sudionici panela će biti Béla Tarr, Karin Harrasser, Hrvoje Hribar, Goran Sergej Pristaš, Petar Milat, Tomislav Medak i Tanja Vrvilo. Nakon panela uslijedit će projekcija Tarrovog filma Torinski konj, s početkom u 20.15 sati.

Program Serije za invizibilno kino interdisciplinarni je projekt Filma-protufilma za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu. Odvija u okviru platforme TIMeSCAPES, Slike i izvedbe vremena u kasnom kapitalizmu, partnerskog projekta BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Beč), Teorija koja hoda (Beograde), Film-protufilm (Zagreb) i Akademije dramske umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu. 

Izvor: Film-protufilm

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 08.05.2014