Između tijela i performansa | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Između tijela i performansa

Njujorška galerija HERE ugostit će projekt Leftovers of Endurance umjetnice Nine Kurtele.

Nina Kurtela, Transformance, 2010.

  • A
  • +
  • -

U galeriji HERE u New Yorku od 8. ožujka do 12. travnja bit će održana izložba posvećena dugotrajnom projektu Nine Kurtele Leftovers of Endurance. Projekt se sastoji od knjige, instalacije, ready-made objekata i fotografija koje okružuju centralni dio - performans/video rad Transformance

Leftovers of Endurance primarno je fokusiran na odnos između tjela i izvršenja performansa unutar konteksta arhitekturalnih transformacija. Studija je to radikalnih transformacija društvenih struktura koje operiraju pojmovima poput "prisutnosti", "izdržljivosti", "odanosti", "prostora", "vremena", "promjene", "pokreta" i "koreografije", te ispitivanje društvenih i rodnih hijerarhija.

Transformance je video zapis koji aktivira i dokumentira petomjesečni performans. Tijekom tog perioda Nina Kurtela je na dnevnoj bazi posjećivala i svjedočila promjenama na gradilištu berlinske plesne ustanove Uferstudios, koja je nastala prenamjenom iz skladišta za popravak tramvaja i buseva. Stoga, ona je postavljena kao promatrač čina stvaranja umjetničke institucije, a kamera je svjedok njezinom činu promatranja. Slojevitost njenog projekta oprimjerena je ne samo u instalaciji posvećenoj originalnom performansu, već i u publikaciji Leftovers of Endurance - Artist's Book koja otvara prostor za diskusiju o temama vezanima uz performans, no ta kolekcija eseja nema nužno funkciju kritike ili recenzije rada Transformance, već predstavlja autonomno djelo. 

Izvor: HERE

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 05.03.2014

VEZANE VIJESTI

Prikupiti, arhivirati, otvoriti

Nakon Rijeke, Nina Kurtela predstavit će svoju knjigu Leftovers of Endurance u berlinskoj knjižari Motto.