Između unutrašnjeg i vanjskog svijeta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Između unutrašnjeg i vanjskog svijeta

Mind Crossing Ivane Franke problematizira vizualno iskustvo slika uslijed izloženosti stroboskopskom svjetlu.

11.07.2015 - 19.07.2015 , Zagreb - Galerija 90-60-90
  • A
  • +
  • -

Izložba Mind Crossing otvara se u subotu, 11. srpnja u 20 sati, a otvorena je do 19. srpnja od 16 do 21 sat

"Izložba Mind Crossing nastavak je projekta Seeing with Eyes Closed te također problematizira vizualno iskustvo slika koje nastaju u našoj glavi uslijed izloženosti stroboskopskom svjetlu različitih frekvencija zatvorenih očiju. Nastale slike nemaju uporište u izvanjskoj stvarnosti, njih se doživljava kao halucinacije. 

Važan dio projekata je istraživanje i analiza fenomena kvazi-halucinacija te razloga njihovih pojavljivanja u suradnji sa neuroznanstvenicima teoretskim i eksperimentalnim metodama. 

Unutar projekta Seeing with Eyes Closed eksperiment je obuhvaćao subjektivne izvještaje ljudi izloženih stoboskopskom svjetlu, dok je unutar projekta Mind Crossing snimljena kortikalna aktivnost mozga pomoću Video EEG-a (elektro-encefalogram) tijekom izloženosti stoboskopskom svjetlu različitih frekvencija Intermittent Photic Stimulatora.

Frekvencije kortikalne aktivnosti mozga analizirane su i 'prevedene' u frekvencije titranja svjetla te tvore prostorno-vremensku mapu koja ujedno vizualizira snimljenu kortikalnu aktivnost mozga izloženog stroboskopskom svjetlu – odnosno subjekta koji doživljava kvazi-halucinacije, i sama je stroboskobski objekt koji ih proizvodi kod gledaoca. 

Instalacija je eksperimentalni model za daljnja znanstvena i umjetnička istraživanja koji dodaje razinu kompleksnosti pitanju utjecaja okoline na našu svijest kroz percepciju i iskustvo odnosno utjecaja naše svjesti na okolinu, pitanju granice između unutrašnjeg i vanjskog svijeta, te poroznosti stvarnosti i imaginacije.

U Galeriji 90-60-90 instalacija će biti izložena zajedno s dokumentacijom istraživanja", stoji u najavi izložbe.

Ivana Franke rođena je i obrazovana u Zagrebu (Akademija likovnih umjetnosti), te je nakon toga sudjelovala na nekoliko rezidencijalnih i istraživačkih programa (CCA Kitakyshu, Japan, Institut za prostorna istrazivanja, UdK, Berlin). Njenu praksu karakterizira korištenje znanja iz drugih disciplina – neuroznanosti, matematike, optike i arhitekture u istraživanju rubnih prostornih, vizualnih i imaginarnih fenomena. Ti fenomeni uključuju halucinacije, multistabilne slike, prostore više dimenzija, rubove vidljivosti, generalno fenomene koji su nemjerljivi i nebrojivi takodjer objektivnim znanstvenim metodama i procesima objektifikacije subjekta, te utječu na tijelo i um gledatelja u smislu dezorijetacije, osjećaja nesigurnosti u prostoru, preispitivanja osjećaja i koncepata prostora i vremena i sebstva. 

Kustosica izložbe je Marijana StanićViše o izložbi i projektu potražite ovdje

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.07.2015