Između zvuka, glasa i glazbe | kulturpunkt

Najave Festival

<

Između zvuka, glasa i glazbe

U sklopu Sounded bodies festivala na različitim lokacijama u Zagrebu bit će predstavljeni radovi brojnih inozemnih umjetnika, uz popratne umjetničke radionice i glazbeni program.

14.10.2014 - 18.10.2014 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: Dani Alvarez

  • A
  • +
  • -

Udruga Domino u okviru Queer Zagreb Sezone organizira Sounded bodies festival koji u Zagreb dovodi vodeće plesače i koreografe koji svoje radove temelje na istraživanju zvuka, glasa i glazbe. Festival se zatvara posebnom poslasticom - koncertom kanadske glazbenice Chinawoman, koja je već dobro poznata zagrebačkoj publici, a u Zagreb se vraća povodom izlaska novog i vrlo uspješnog albuma.

Predstava s kojom se otvara festival, Idioter, zajednički je projekt švedsko belgijskog dua koji u izvedbu uključuje ritam, glas i tijelo s jedne strane, te geometrijske crteže s druge. Tako nastaje  glasan elektronski koncert sa snažnim ritmičkom podlogom, u kojemu se Alma Söderberg poigrava sa samoglasnicima, intonacijama, kadencama i gestama, dok Hendrik Willekens crta geometrijske pejzaže koji nestaju u jednoj točki.

Söderberg također supotpisuje, uz njemačku umjetnicu Joliku Sudermann, predstavu A talk, u kojoj umjetnice, pretvarajući konverzaciju u ples, slave jezik s djetinjom radošću, u stalnoj oscilaciji između  podražajnosti i smislenosti. Jeanine Durning plesna je umjetnica iz New Yorka koja djeluje vrlo široko na polju koreografije i performansa. U Zagreb dovodi predstavu Inging, dio serije radova temeljenih na praksi koju naziva nonstopping.

Radovi Jule Flierl bave se transformacijom kroz disanje, glas i ples, a zagrebačka će publika vidjeti prvi i treći dio trilogije Happiness is a war…m gun, koja je rezultat istraživanja na temu povezivanja i odvajanja plesa i glasa, donoseći na scenu primjerice susret suvremenog plesa s eksperimentalnim pjevanjem ili pak noise koncert koji dolazi iz tijela.

Predstava Brune Isakovića, ReMove, u izvedbi Lane Hosni, dojam teatralnosti stvara kao posljedicu vrlo jednostavne akcije proizašle iz fizikalnosti tijela izvođača – repeticijom preuzetog jednostavnog mehaničkog principa. Soulsqueezing nizozemskog skladatelja i koreografa Tiana Rotteveela istražuje glas, pokret i ontologiju kao jednake sastojke umjetničkog djela, naslovom upućujući na čin "istiskivanja" unutrašnjosti tijela tijekom pijevanja, čime se stvaraju riječi i ne-riječi.

Koncert Chinawoman na rasporedu je 18. listopada u Tvornici kulture. Njezinu glazbu opisuju kao mješavinu Leonarda Cohena, Nico, Charlesa Aznavoura i sovjetskih pjevačkih zvijezda, a u Hrvatskoj ima mnoge fanove i poklonike, kojima je zbog do sada iskazane podrške Chinawoman odlučila pripremiti dodatnu, posebnu set listu što će ovaj koncert učiniti zaista jedinstvenim.

U sklopu festivala održat će se i tri umjetničke radionice, koje će voditi Jeanine Durning, Alma Söderberg i Jolika Sudermann, te Jule Flierl.

Festival će se održavati od 14. do 18. listopada na raznim lokacijama u Zagrebu. Program festivala možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.10.2014